Malatya'da Organ Bağışı Standı Kuruldu

Malatya - Malatya'da, vatandaşları organ bağışı konusunda bilgilendirmek amacıyla stant kuruldu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, PTT Malatya Başmüdürlüğünde açılan stantta yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, her ayın ilk cuma günü organ bağışıyla ilgili bilgilendirme yapmak için stant hazırladıklarını söyledi.

Türkiye'de organ bağışı konusunda çok gerilerde olunduğunu kaydeden Umay, yanlış bilgilendirme ve çeşitli tabular nedeniyle vatandaşların organ bağışı konusunda yeterli duyarlılığı göstermediğini savunarak, "Ülkemizde yapılan organ bağışlarının ne yazık ki şimdiye kadar yüzde 70'lik bir oranı, canlı insanlardan yapılan organ bağışları oluyordu. Canlı insanlardan böbrek ve karaciğer dokuları alınarak nakiller gereçekleştiriliyordu. Dünya geneline baktığımızda ise bu oran tam tersi. Kadavradan organ nakilleri yüzde 70'in üzerinde" diye konuştu.

Binlerce insanın organ nakli beklediğini ifade eden Umay, bu insanların yaşaması için organ bağışının önemli olduğunu söyledi.

Organ bağışında bulunanların, bunu ailelerine bildirmesi gerektiğini dile getiren Umay, vefat halinde organların alınması sırasında herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmaması için bunun önemli olduğunu belirtti.

Malatya PTT Başmüdürü Zekai Özkan ise PTT çalışanları olarak organ bağışının önemini bildiklerini ifade etti.

Bu önemi tüm personele ve müşterilere yansıtmayı hedeflediklerini aktaran Özkan, bu kampanyaya desteklerinin sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.

Kaynak: AA