Türk Filmleri Hollanda'da Görücüye Çıktı

Rotterdam - Türk filmlerinin Hollanda'da tanıtılmasını amacıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen Kırmızı Lale Film Festivali başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayelerinde, Rotterdam Belediyesi'nin desteğiyle Hollanda Türkiye Kültür Vakfı tarafından düzenlenen ve 9 Haziran'a kadar sürecek festivalde, uzun metrajlı kurgu, belgesel ve kısa filmlerden oluşan 26 Türk filmi izleyiciyle buluşacak.

Yönetmen Erden Kıral'ın "Yük" filminin Hollanda prömiyeriyle başlayan festivalin açılışında, ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Demet Akbağ'a "Yaşam Boyu Başarı Ödülü", Kıral'a ise "Onur Ödülü" verildi.

Festivalin yarışma bölümünde yer alan Derviş Zaim'in "Devir", Ahmet Sönmez'in "Elveda Katya", Çiğdem Vitrinel'in "Geriye Kalanlar", Pelin Esmer'in "Gözetleme Kulesi", Reha Erdam'in "Jin", Reis Çelik'in "Lal" ve Emin Alpar'ın "Tepenin Ardı" filmleri ödül almak için mücadele edecek.

İkisi Hollandalı üç kişiden oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucu belirlenecek en iyi yönetmene 5 bin dolar, en iyi filme ise 5 bin avro ödül verilecek.

Festivalin açılışına katılan yönetmen Erden Kıral, kendisine ödül verenlere teşekkür etti. Kıral, ödülü "Gezi Parkı'nda direnenlere adadığını" söyledi.

Türkiye'de hem yapımcı hem de yönetmenlik yapan bir neslin yetiştiğini kaydeden Kıral, ucuz komedi filmlerinin sinema salonlarını kapattığı bir dönemde bu neslin Avrupa'da filmlerini göstererek ilgi çekmeye başladıklarını belirtti.

"Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nü Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral'ın elinden alan Demet Akbağ ise ödüle layık görülmekten gurur duyduğunu söyledi.

Bu tür festivallerin yurtdışında yaşayan vatandaşları bir araya getirdiğini belirten Akbağ, insanların bu sayede memleket hasreti giderdiklerini söyledi.

Konuşmasında Gezi Parkı olaylarına da değinen Akbağ, "Ben bugün sizlerleyim. Orada özgürlükleri için belki de daha özgür bir sinema için direnen gençlerimiz var. Ben onlarla da film çekmek istiyorum. O yüzden bu ödülün sorumluluğu çok büyük" dedi.

Lahey Kültür ve Tanıma Müşaviri Enis Tataroğlu da bakanlık olarak birçok film festivaline destek verdiklerini kaydetti.

Kırmızı Lale Film Festivali'nin tanınan bir marka haline gelmesi için katkıda bulunduklarını belirten Tataroğlu, çoğu uluslararası eleştirmenlerden olumlu not alan festivalde gösterilecek filmlerin Türk sinemasının tanıtımına katkı yapacağını vurguladı.

Kaynak: AA