Hurdalar Sanat Eserine Dönüştü

İzmir - İzmir'de düzenlenen Uluslararası Atık Metal Mask Çalıştayı'na katılan heykeltraşlar, çocuk kaydırağından iş makinesi kepçesine, hurda malzemelerden mask şeklinde heykeller oluşturuyor.

İzmir Mask Müzesi Müdürü Serpil Birsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce açılan müzede ağırlıklı etnik olmak üzere 180 maskın sergilendiğini belirtti.

Ölüm masklarının da yer aldığı müzeyi, açıldığından bu yana 25 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Birsin, "Çalıştay fikri, ziyaretçi defterine yazılanlardan çıktı. Gelen talepler doğrultusunda kente sanatsal zenginlik katması için çalıştay düzenlemeye karar verdik. Burada üretilecek eserler, çalıştayın bitmesinin ardından kentin çeşitli noktalarına yerleştirilecek" diye konuştu.

Birsin, 26 Mayıs'ta başlayan çalıştaya, Mısır, Finlandiya ve Sırbistan'dan gelenlerin de arasında bulunduğu 10 heykeltraşın, büyük masklar tasarladığına değinerek, satançıların, malzemeleri, Konak Belediyesi'nin hurda deposundan temin ettiğini kaydetti.

Çalıştay katılımcılarından Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gökçen Ergür ise çocuk bahçesi kaydırağı, korkuluk demirleri ve aydınlatma direği flanşlarıyla "Phoenix"adını verdiği eseri tasarladığını belirtti.

Kent mimarisinde sivil mimari örneği heykellerin daha fazla yer alması gerektiğine işaret eden Ergür, "Atık malzemenin kullanıldığı junk art akımı, dünyada 1970'li yılların başından itibaren yayılmaya başladı.

Ülkemizde ise çok yaygın değil. Eserimi, bu akımın ülkemizdeki en bilinen temsilcisi ve genç yaşta kaybettiğimiz Kuzgun Acar'a adıyorum" dedi.

Çalıştaya katılan heykeltraşların kullandığı malzemeler ise şunlar:

"Çocuk bahçesi kaydırağı, korkuluk demirleri, aydınlatma direği flanşları, iş makinesi yükleme kovası, kepçe, çöp konteyneri yükleme aparatı, atık profil boru kesitleri, pens, kampana, asfalt tırnaklama elmas uçları, jant, çatı çelik konstrüksiyonu demiri, motor kayış koruma aparatı, araba freni ve kaportası, kamyon tamponu, boru çeşitleri."

Konak Belediyesinin desteğiyle İzmir Fuarı Resim Heykel Müzesi önünde düzenlenen çalıştay, yarın aynı yerde etkinlikle ilgili belgeselin gösterileceği törenle sona erecek.

Kaynak: AA