18. Haçkalı Hoca Anma Töreni

TRABZON - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Haçkalı Hoca'yı Anma Törenine ilişkin "Bu tür etkinliklerde hemşehrilerimiz bir araya geliyor, birbirleriyle tanışıyor, kaynaşıyor ve manevi bir iklim ile manevi bir havayı teneffüs ediyoruz" dedi.

Bayraktar, Dözköy ilçesindeki Haçka Yaylası'nda, Trabzon Belediyesi, Düzköy Belediyesi ve Haçkalı Baba Yardımlaşma Derneğince bu yıl 18'incisi düzenlenen Haçkalı Hoca Anma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Haçkalı Mustafa Hoca'nın "Haçkalı Hocaefendi" veya "Haçkalı Baba" namıyla bilinen bir din adamı olduğunu ifade ederek, "Allah gani gani rahmet eylesin. Allah şefaatine hepimizi nail eylesin. Bu tip gönül erleri, Allah dostları bizim vatanımızı, milletimizi diri tutan değerlerdir. Ta Osmanlı'nın kuruluşundan beri ve Osmanlı'ya gelene kadar ve o büyük birinci cihan harbinde, İstiklal harbinde bu manevi erler bu vatanımızı koruyan kollayan değerlerdir" diye konuştu.

Haçkalı Hoca'yı Anma Töreni'nin eski Trabzon Belediye Başkanı Asım Aykan döneminde başladığını ifade eden Bayraktar, Aykan'a teşekkür ederek, "Bu tür etkinliklerde hemşehrilerimiz bir araya geliyor, birbirleriyle tanışıyor, kaynaşıyor ve manevi bir iklim ile manevi bir havayı teneffüs ediyoruz" ifadesini kullandı.

Bayraktar, bu tür etkinliklerde gençlerin de maneviyatı, geçmişini, atalarını öğrenme fırsatı bulduğunu, katılımcıların yaylada açılan stantlarda alışveriş yapabilme imkanı elde ettiğini söyleyerek, "Bu gelenekler kaynaşma, dayanışma, birliktelik, hemşehrilik ruhunun gelişmesinde çok ciddi katkı sağlıyor" dedi.

Törende Trabzon Belediyesi yaklaşık 3 bin kişiye tavuklu pilav, Haçkalı Baba Yardımlaşma Derneği ise kavurma ikram etti.

Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı, çeşitli eserler seslendirdiği törende "Bayrak Dede" olarak bilinen 76 yaşındaki İsmet Dede'nin elindeki bayrağı sallaması vatandaşlarca alkışlandı.

Törende çok sayıda kişinin Haçkalı Hoca Türbesi'nde dua ettiği, bazı kişilerin çevredeki stantlardan pestil, köme, tereyağı, peynir gibi yöresel yiyeceklerin yanı sıra yöresel kıyafetler aldığı ve çevrede piknik yaptığı gözlendi.

Törene, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon milletvekilleri Safiye Seymenoğlu ve Aydın Bıyıklıoğlu, Düzköy Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu, Düzköy Belediye Başkanı Salih Bakal, Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA