Bayburt, "dede Korkut" İle Coşacak

BAYBURT - ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'ta bu yıl 19'uncusu düzenlenecek Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni'nde fotoğraf sergisi, el sanatları ve yöresel yemekler panayırı, halk oyunları gösterileri, uçurtma senliği, aşıklar şöleni, cirit müsabakaları, en güzel buzağı ve kuzu yarışması, konserler, rafting, offroad, trekking, foto safari, yamaç paraşütü gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mete Emir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri'nin 19'ncusunun 3-7 Temmuz tarihlerinde yapılacağını belirterek, "BEKDER olarak her yıl değişik şekillerde şölenlere katkıda bulunuyorduk ancak bu seneki katkımız biraz farklı olacak" dedi.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri "Doğuya Doğru Doğaya Doğru" adlı projenin bir parçası olan Doğa Sporları Şenliği'ni şenlik kapsamına dahil etiklerini ifade eden Emir, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Bayburt'un çok önemli bir potansiyelinin hem tanıtımını yapacağız hem de bu etkinliklerle şölenlere renk katacağız. Etkinliklerimizde offroad yarışmaları düzenleyeceğiz. Türkiye genelinde beş offroad kulübünden 40 sporcu ilimize gelecek. Yamaç paraşütü etkinliği olacak. Bu kapsamda da iki ayrı kulübe mensup 15 sporcu ilimizde olacak. Yine bir başka etkinliğimiz de trekking. Bu çerçevede belirlenen beş rotada trekking etkinlikleri gerçekleştirilecek. Etkinliklerinde başta Soğanlı yaylaları olmak üzere, Kop Dağı ve diğer önemli alanlar kullanılacak."

Emir, şölenler kapsamınsa rafting etkinliği de gerçekleştireceklerini belirterek, "Çoruh Nehri rafting için son derece müsait olmasına karşın Bayburt'ta garip bir durum var. Çoruh Nehri Bayburt'tan doğuyor ama hiçbir zaman burada rafting etkinliklerine konu olmadı. Şölenler süresince 7 rafting botuyla isteyen bütün katılımcıların Çoruh Nehri'nde rafting yapmasını sağlayacağız. Bunun için ikinci zorluk derecesindeki Aslandede-Baksı arasındaki parkuru kullanacağız" dedi.

Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri kapsamında foto safari turları da düzenleyeceklerini vurgulayan Emir, şöyle konuştu:

"Bayburt gerek tarihi alanları, gerse doğal güzellikleri ile fotoğrafçılar için çok ayrıcalıklı bir yer. Bu nedenle de şölenler kapsamında foto safari ya da foto maraton olarak adlandırabileceğimiz, ülkemizin değişik bölgelerinden dört fotoğraf kulübü üyeleri ile bu etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Yine Azerbaycan Miras İçtimai Birliği ile 'Azerbaycan Türkiye İlişkileri ve Dede Korkut' konulu panel düzenleyeceğiz. Yani Dede Korkut markası Bayburt'un ismini yukarıya taşıyabilecek, tanınırlığını çok arttırabilecek bir markadır. Çünkü Dede Korkut artık sadece Türkiye'de değil, dünyada da çok tanınırlığı olan bir değer. Bunun için de herkes tarafından çok fazla sahiplenilmesi ve desteklenmesi gerekiyor.Turizm ve tanıtım açısından çok ciddi sıkıntıları olan Bayburt için Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni son derece önemli."

Kaynak: AA