"kıbrıscık Taşının Ekonomiye Kazandırılması Projesi"

BOLU - Bolu Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören hastalar, "Kıbrıscık Taşının Ekonomiye Kazandırılması Projesi" kapsamında Kıbrıscık taşını işleyerek hediyelik eşyaya dönüştürüyor.

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Kıbrıscık Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, dere yataklarından toplananan Kıbrıscık taşının değerlendirilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Kaymakamlık ve belediyenin çalışmalara öncülük ettiğini belirten Özçimen, Bolu Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'ndeki hastaların Kıbrıscık taşının işlenmesinde etkin şekilde çalıştığını anlattı.

Kıbrıscık taşının sert yapısı nedeniyle işlenmesinin zor olduğunu vurgulayan Özçimen, "Kıbrıscık taşı işlenerek hediyelik eşya, takı ve süs eşyası haline getiriliyor. Ekonomik değeri bulunan ve bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan bu taşın işlenmesi, ilçenin turizmine de katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Kaymakamlık ve belediye yetkililerinin köyleri ve akarsu yataklarını inceleyerek değerli taşları topladığını kaydeden Özçimen, şunları ifade etti:

"Toplanan taşlar kesme, oyma ve parlatma aşamalarından sonra kullanılabilir hale getirildi.

Taşlar gümüşle işlenerek daha cazip hale getirildi.

İnternet sitesi üzerinden satışa sunuldu. Kıbrıscık Taşının Ekonomiye Kazandırılması Projesi çerçevesinde kullanılan bu taş, kalsedon olarak bilinmekte ve Hititler'den itibaren Anadolu'daki yataklardan kullanılmaktaydı."

Kıbrıscık Kaymakamı Fatih Safitürk ise sert yapısı nedeniyle Kıbrıscık taşının işlenemediğini, Çin'e gönderildiğine dikkati çekerek, "Bu taşı Türkiye'de ilk biz işlemiş olacağız. Mermerden kat kat sert olan bu taşın üzerinden zımparayla toz bile alınamıyordu. Biz bunu işlemeyi başardık, şimdi de ekonomiye katkı sağlayacak hale getirdik. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde var ama ilk defa Kıbrıscık'ta işlenecek bir taştır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA