"Fıstık" ve Yavruları İçin Milli Park Talebi

ELAZIĞ - Keban ilçesinde yaşayan Mehmet Demir'in biberonla besleyip büyüttüğü ve "Fıstık" adını verdiği dağ keçisiyle 9 yavrusu, ilçedeki vatandaşların ilgi odağı oldu. Çevre sakinleri, dağ keçilerinin korunması ve sayılarının çoğalması için bölgenin milli park ilan edilmesini istiyor.

Karakaya Baraj Gölü'nün Keban'a yakın kısmında bulunan alabalık çiftliğinde çalışan Demir'in biberonla beslediği dağ keçisi, buradaki kayalıklarda insanlardan ürkmeden dolaşıyor. Geçen zamanda Fıstık ve dünyaya getirdiği 9 yavrusu vatandaşlardan büyük ilgi görmeye başladı.

Mehmet Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık ve yavrularının balık üretim tesisleri yakınlarındaki kayalıklarda dolaştığını dile getirerek, "Fıstık küçüklüğünden beri benimle tekneye bindiği için teknelere özel ilgisi var. Fıstık ve yavruları bulundukları kıyıya yanaşan teknelere binerek gezinti yapıyorlar ve tekrar karaya çıkıyorlar" dedi.

Balıkçıların fıstığı teknelerinde arpayla ödüllendirdiklerini anlatan Demir, fıstıkla ilgili haberlerin televizyonda çıkmasının ardından dağ keçisini görmek için tesislere gelenler olduğunu söyledi.

-Bölgenin milli park olması talebi

Alabalık üreticisi Aziz Bakar da bölgede 40 yıl öncesine kadar dağ keçilerinin sürüler halinde dolaştığının anlatıldığını belirterek, bu hayvanların avcılar tarafından vurulması sonucu yıllarca aynı alanda dağ keçisi görülmediğini dile getirdi.

Geyiktaşı diye bilinen bölgede yıllarca dağ keçisi görme hayali kurduğunu ve bu hayalinin de Fıstık sayesinde gerçekleştiğini ifade eden Bakar, "Fıstık 5 yaşında ve 9 yavrusu var. Bu yavruların 5 yıl sonra daha da çoğalması ve bizden sonraki nesillere aktarılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Geyiktaşı bölgesi yeniden dağ keçileriyle dolacak" diye konuştu

Aziz Bakar, Fıstık ve yavrularının balıkçıların gözetimi altında yaşadıklarını vurgulayarak, başka dağ keçilerinin de gelmesiyle bölgedeki hayvan sayısının 20 olduğunu tahmin ettiklerini aktardı.

Alabalık üreticisi Mehmet Yazgın ise av mevsiminde dağdan silah sesi duyduklarında Fıstık ve yavrularının vurulması konusunda tedirginlik yaşadıklarını anlatarak, yetkililerden bölgenin koruma altına alınmasını istedi.

Bölgenin milli park ilan edilmesini talep eden Yazgın, "Fıstık balıkçıların göz bebeği ve o da balıkçıları seviyor. Balıkçılarımız Fıstık ve yavrularını hakikaten sahiplendi. Hedefimiz bölgedeki dağ keçilerinin çoğalması ve güzel bir görüntü vermesi. Aramızda güzel bir dostluk var ve bu dostluğu umarım sonuna kadar devam ettiririz" diye konuştu.

Kaynak: AA