Dağcılardan Dede’ye Ziyaret

Muş Dağcılık Doğa Sporları Arama ve Kurtarma Kulübü (MUDOSK) tarafından organize edilen 1. Uluslararası MUDOSK Süphan Dağı Tırmanışı’na katılmak üzere Muş’a gelen dağcılar, Belediye Başkanı Necmettin Dede’yi ziyaret etti.

Dağcılardan Dede’ye Ziyaret
Başkan Necmettin Dede’yi makamında ziyaret eden Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) görevli Prof. Dr. Okay Vural ile İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, MUDOSK Başkanı Mehmet Çağlayan ile Başkan Yardımcısı Abit Oruç, tırmanışla ilgili bilgiler verdi. Yapılan bilgilendirmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Okay Vural, MUDOSK’un düzenlediği Süphan Dağı tırmanışıyla ilgili Muş’a geldiklerini hatırlattı. Tırmanışta Türkiye’nin değişik yerlerinden ve Kosova’dan 100’ü aşkın dağcının geleceğini ifade eden Vural, tırmanışın 27-30 Haziran tarihleri arasında yapılacağını belirtti.

İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay ise, faaliyete destek veren Belediye Başkanı Necmettin Dede’ye teşekkür ziyaretinde bulunduklarını vurguladı. Türkiye’nin birçok ilinden dağcının Muş’ta buluşacağını ifade eden Tugay; “Biz dağcılar birlikte olmayı, birtakım şeyleri, doğa güzelliği dışında muhabbeti de paylaşmayı severiz. Bu imkanı oluşturan Sayın Belediye Başkanımıza, MUDOSK Başkanımıza, Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz. Süphan Dağı’na daha önce birçok kez çıktım. Yaz ve kış koşullarında olmak üzere birçok çıkışımız oldu” dedi.

Dağcılara önerilerde de bulunan Tugay; “Dağlardaki kaybolmalarla ilgili bu planlı bir çalışma ise çokta sıkıntı olacak bir şey değildir. Kaybolma gibi problemler büyümeden sıkıntı olmadan ya da herhangi bir kaybolmaya, kazaya, olumsuz bir sonuca sebep vermeden sonuçlanabiliyor. ‘Ben dağa giderim her istediğimi yaparım’ derseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kaybolmaları da yaşayabilirsiniz. Ama bir planlı çalışma ise tabi bu planı programı ilgililere yetkililere bildirmişseniz bir olumsuzluk anında size müdahale edebilecek yerleri de bildikleri içinde kötü sonuçlar ortaya çıkarmaz. Biz dağcı arkadaşlarımıza planlı bir çalışma öneriyoruz. Süphan Dağı tırmanış çalışması da aylar önce planlanan bir çalışma. İnşallah sıkıntı yaşamadan, oldukça kalabalık bir grup olacak. Yani 100’ün üzerinde Türkiye genelinden, yurtdışından gelenlerle beraber iyi bir organizasyon, planlı bir organizasyon, inşallah sıkıntı yaşamadan tırmanışımızı yapacağız” diye konuştu.

Dağcılık anlamında diğer ülkelere oranla fazla aşama kat edilmediğini ifade eden Tugay; “Ferdi olarak bu işi yapan arkadaşlarımız var. Yani dünyanın üst sıralarına kendi imkanlarıyla sponsorlarla kendini taşımış arkadaşlarımız var. Türkiye genelinde kulüplerimizin imkanları açısından, eğitim imkanları açısından çok gelişmiş değiliz. Bunun biraz desteklenmesi lazım. Bu destek gerek federasyondan gerekse genel müdürlüklerimiz tarafından diğer branşlara olan destek kadar sağlanırsa, federasyon da bunu ilgili noktalara ulaştırmalıdır. Bu potansiyelin daha üst seviyelere ulaşması için desteğe ihtiyacı var” diye konuştu.

Bir Muşlu olarak dağcıların Muş’a gelmesine sevindiğini ifade eden Belediye Başkanı Necmettin Dede de, “Demek ki Muş’a da gelinirmiş, Muş’ta da bu konular yürütülebilirmiş ve buradaki gençlerimizde uğraşanlarımızda yalnız kalmazmış. Bu beni mutlu etti. Kısmet olursa başlangıçta izlemeye de gideceğim. Tabi her sporun kendine göre özelliği ve güzelliği vardır. Bu dağ sporunun da önemli yeri vardır. Gerekli şekilde hayatiyetini bulmamıştır. İnşallah Türkiye’de bu dağcılık sporumuz önemli bir duruma geçer” şeklinde konuştu.

MUDOSK Başkanı Mehmet Çağlayan ise, tırmanışın Bitlis’in Adilcevaz ilçesine bağlı Kışkılı köyünden başlayacağını söyledi.

Kaynak: İHA