Sosyal Yardımlarda Pttkart Dönemi

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen tüm sosyal yardım ödemeleri PTT aracılığıyla yapılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, J.W. Mariot Otel'de düzenlenen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen tüm sosyal yardım ödemelerinin PTT aracılığıyla yapılmasını sağlayacak "Sosyal Yardım Kart Sistemi"nin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, hükümetin 11 yıldır millete hizmet yolunda çok büyük işler başardığını söyledi.

Bugün devreye alacakları hizmetin de "akıl yolları" projesiyle mümkün hale geldiğini ifade eden Yıldırım, ülkede fiziki yolların yanı sıra gözükmeyen yollar olan "iletişim otobanları"nın son 10 yılda çok genişlediğini kaydetti.

Yıldırım, 2002'de telefonla çevirerek bile internete zor girerken, bugün Türkiye'nin 21 milyon genişbant abone, 60 milyon kullanıcı sayısına ulaştığını ifade etti.

Bu anlamda Türkiye'nin, Avrupa'nın ilk beş ülkesi arasına girdiğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kalitede, hızda, doğuyla batının, kuzeyle güneyin hiç farkı yok. Hepsi aynı. Edirne'de de İstanbul'da da Hakkari'de de Ardahan'da da aynı. Bu akıl yollarını, bilişim kanallarını yerli yerinde kullanmamız lazım. Doğru yerlerde kullanmamız lazım. Çok kısa süre önce yaşadığımız bir olay var. Maalesef akıl yolları, internet yolları, bilişim otobanları toplumumuzun yararına, insanlığın geleceği için değil; kaos, kargaşa çıkarmak, aşağılamak, tehdit etmek, suça teşvik etme gibi hiçbirimizin arzu etmediği amaçlarla kullanıldı. Biz bu projeyle akıl yollarını insanımızın yaşam kalitesini daha da iyileştiren, daha kolaylaştıran işlerde kullanılabileceğini bir kez daha milletimize buradan ifade ediyoruz."

-"Fatma bacımıza teşekkürler"

Sosyal devletin her kesimden vatandaşını takip eden, ihtiyaçlarını önceden fark edebilen devlet olduğunu dile getiren Yıldırım, iktidarları döneminde ilk defa sosyal politikalarla ailenin bir bakanlık bünyesinde bir araya getirildiğini ve bu konudaki dağınık mevzuatların aynı çatı altında toplandığını hatırlattı.

Yıldırım, sosyal desteklerin, göreve geldikleri döneme göre 16 kat arttığını, yerel yönetimlerin destekleri de ilave edilince 23 milyar liranın üzerinde sosyal destek projesinin gerçekleştirildiğini anlattı.

Dünya krizle uğraşırken Türkiye'nin sosyal devlet uygulamalarındaki alanını daha da genişlettiğini belirten Yıldırım, toplumun değişik kesimlerine birçok alanda destek sağlandığını, bunun da sosyal devlet olmanın gereği olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Biz yollar yapıyoruz, havaalanları yapıyoruz, hızlı trenler yapıyoruz. Vatandaşımızın seyahatini, yaşamını, işini kolaylaştırıyoruz. Fatma Hanım, bacımız, milletin Fatma Anası da garip gurebanın gönül yollarını yapıyor. Onların ihtiyaçlarını görüyor. Kendisine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

-"PTT imdada yetişti"

AK Parti hükümetlerinin, artIk garipliğin ve çaresizliğin vatandaşın kendi kendine üstesinden geleceği bir iş olmadığını icraatlarıyla ortaya koyduğunu ifade eden Yıldırım, ​bunu da vatandaşı incitmeden, yaptıklarını kaydetti.

Devreye aldıkları hizmetin arkasında da bu anlayışın olduğunu belirten Yıldırım, herhangi bir düzenli geliri olmayanların da çağdaş ödeme sistemlerinden faydalanmaya haklarının olduğunu söyledi.

Yıldırım, PTT'nin bu konuda da imdada yetiştiğini belirterek, sosyal yardımlardan faydalanacak vatandaşlara bu hizmeti sunduğunu dile getirdi.

Bakan Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının desteklerinden yararlanan vatandaşların isterlerse yardımlarını PTT işyerlerinde ya da evlerinde elden almaya devam edebileceklerini, isterlerse de Pttkart sistemini kullanabileceklerini söyledi.

Bu kartlarla alışveriş de yapılabileceğini belirten Yıldırım, kartla alışveriş konusunda vatandaşları bütçelerini aşmamaları konusunda uyardı. Yıldırım, Pttkart'ların ATM kartları gibi sadece içindeki tutar kadarını harcama imkanı verdiğini bildirdi.

Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak gerektiğinin altını çizen Yıldırım, "Teknoloji öldüren bir silah haline geldiği zaman durup düşünmemiz lazım. Burada da yasaklama, kısıtlama iş görmez. Bilinçlenmek lazım, farkındalığın oluşması şart" dedi.

-PTT iş yerlerinde bir yılda 220 milyar lira dönüyor

PTT'nin son 11 yıl içerisinde kapanma noktasından çok ciddi hizmet sunan kurum haline geldiğine işaret eden Yıldırım, PTT'nin bugün itibarıyla 200 kadar kurumun 250 civarında işlemini gerçekleştirdiğini söyledi.

Yıldırım, PTT'nin her türlü cirosunun, rakamlarının bu durumu açıkça ortaya koyduğunu kaydetti.

Parasal işlemler bakımından PTT'nin Türkiye'de açık ara önde olduğunu vurgulayan Yıldırım, PTT iş yerlerinde bir yılda dönen paranın 220 milyar lirayı bulduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, PTT Genel Müdürü Osman Tural ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Abdurrahman Madan, "Sosyal Yardım Kart Sistemi"ne ilişkin protokolü imzaladı.

-Pttkartla neler yapılabilecek?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hak sahiplerine ödenmekte olan eşi vefat eden kadınlara yardım, Şartlı Eğitim Yardımı ve Şartlı Sağlık Yardımı ödemelerinin 4 bin 500'ü aşkın PTT işyerlerinden, yaşlılık, muhtaç, kimsesiz ve engelli maaşlarının ödemeleri ise tüm PTT işyerleri ile yaklaşık bin 800 Pttmatikten yapılabiliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılan evde bakım ücreti ödemeleri ile muhtaç asker ailelerine yardım ödemeleri de artık PTT aracılığıyla yapılabilecek.

Pttkart istenilen bankanın ATM'sinde kullanılabilecek. Bu kapsamda çıkarılacak kartlar, ön yüklemeli kartlar olacak, ATM ve POS cihazlarında alışveriş ve nakit çekim işlemleri için kullanılabilecek.

Birden fazla yardım ödemesi alanlar için tek bir kart verilecek. Para yattığı anda hak sahibinin cep telefonuna SMS gönderimi yapılacak. Hak sahipleri paralarını ister Pttmatiklerden kartla, isterse de gişelerden kartsız alabilecek.

Kaynak: AA