İşçi Maaşlarına Teşvik Ödemesi

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Belediye Başkanı Gani Mehmet Ekim, işçi sendikasıyla ön protokol imzalanamadan önce Ankara’ya giderek temaslarda bulundu.

İşçi Maaşlarına Teşvik Ödemesi
İşçi sendikası ile farklı konularda anlaşma sağlayamamalarına rağmen işçi maaşlarına sahip çıkan Başkan Ekim, ek maddeye koydurduğu “Çalışanı Teşvik Primi” ile işçilerin gönlünü kazandı.

İşçi sendikası ile sözleşme öncesi yoğun çaba sarf eden Başkan Ekim, belediyenin imkanları doğrultusunda e yüksek maaş ödemesi için düğmeye basarak beklentilerin üzerinde ödeme planlaması yaptı. En az 1.800 TL maaş ödemesiyle beklentilerin üstüne çıkan Başkan Ekim’e olumlu tepkiler geldi. İşçiler açısından sürpriz bir gelişme olarak değerlendirilen çalışmalar sonucunda Lapseki Belediye Meclis Toplantı Salonunda kısa bir müzakere yapıldı. Başkan Ekim belediye işçilerine yönelik yaptığı açıklamasında “Ön protokolü Sendikayla gerçekleştirdik. 14 Haziran 2014’e kadar yapılmasını teklif ettim. Sendika temsilcileri 2016’ya kadar uzatılması noktasında ısrarcı oldu. Geçtiğimiz dönemlerde işçi aidatları üç yıl boyunca kesildiği halde yatırılmamış. Biz bunları göreve geldiğimizde yatırdık ama sendika faizini almak için mahkemeye verdi. Ben sendikaya faizleri almayın bu geçmiş belediye döneminin getirdiği yükü işçi arkadaşlarımıza dağıtayım şeklinde teklif sundum. Şuanda mevcut çalışan otuz altı kişi faydalanabilecekti. Mali idarelerin teklifleri 1.000 TL idi. Sendika 1.500 TL fiyat istedi biz belediye olarak 1.750 TL dedik. Sonrasında faizleri istemeyin işçilerimize 2.500 TL olarak dağıtalım dedim fakat işçi sendikası geri adım atmadı. Sosyal haklarınız ve diğer haklarınız da olsun en az 1.750 ila 1.800 lira net ücret alınacak. Bu noktada benimde farklı teklifim oldu. Özellikle kanalizasyonda ve su işlerinde görevli arkadaşlarımızın fazla mesaileri oluyor. Örneğin gece geç saatlerde su borusu patladı. Bu arkadaşlarımız çalışıyordu ve biz onlara izin veriyorduk. Aslında ücretlerini ödememiz gerekir ve çalışanı teşvik ödemesini gündeme getirdim. Bir ay içerisinde 2 yevmiye ile 30 yevmiye arasında ücret ödenebilmesini istedim. Bunu özellikle ek maddeler arasına koydurdum. Ben çalışanlarımın yanındayım. Bu uygulamanın çalışma barışına olumlu katkısı olacağını düşünüyorum ve vicdanen rahatım. Belediyenin imkanlarıyla en yüksek ücretli anlaşmayı yaptığıma inanıyorum. Ben geçiciyim ama sizler kalıcısınız ve belediyemizin her türlü ekipmanlarını, aracını ve mülklerini korumakla görevlisiniz. Bordrolar elinize geçtiğinde sizler açısından hayırlı olduğunu göreceksiniz” şeklinde konuştu.

Belediye işçileri sendikanın 2016 yılına kadar sözleşme teklifi sunmasından rahatsız olduğunu dile getirdi. Belediye işçileri en fazla 1.600 TL beklediklerini ifade ederek Başkan’a şükranlarını ilettiler. İşçiler aynı zamanda sendikanın haklarını yeterince koruyamadığından yakınarak basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, “Belediye Başkanımız olmasaydı daha da mağdur olabilirdik. Allah razı olsun. Bizler en fazla 1.600 TL ücret beklerken 200 TL farkla daha da fazla ücret ödemesi karşımıza çıktı. Belediye Başkanı G. Mehmet Ekim işçilerine babalık örneği sergilemiştir. Tekrar kendisine teşekkür ediyoruz” dediler.
Kaynak: İHA