Selimiye Cami ve Külliyesi’nin Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Kabul Edilişinin İkinci Yıldönümünde Panel Yapıldı

Selimiye Cami ve Külliyesi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilişinin ikinci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen panelde konuşan Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, “Geride bıraktığımız iki yılda öğrendik ki Selimiye’yi UNESCO değil, biz koruyacakmışız” dedi.

Selimiye Cami ve Külliyesi’nin Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Kabul Edilişinin İkinci Yıldönümünde Panel Yapıldı
Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği Selimiye Cami’nin külliyesiyle birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilişinin ikinci yıldönümü etkinlikleri kapsamında Devecihan Kültür Merkezi’nde bir panel düzenlendi.

‘Yönetim Planı Paydaşları Sunumu’ adı verilen panele Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, İl Müftüsü Emrullah Üzüm, UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nurçin Çelik ve az sayıda davetli katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı Dr. Nurçin Çelik, geride kalan iki yıllık süreç içerisinde Selimiye ile ilgili yapılan çalışmaları değerlendirmek ve sunumunu yapmak için böyle bir panel organize ettiklerini söyledi.

Çelik’in ardından Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner bir sunum yaptı. Sunumunda; Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Özel İdaresi’ne bağlı ETUR ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışmalarından bahseden Aslaner, “Selimiye’yi UNESCO korumayacakmış. Koruyacak olan bizlermişiz. Bunu öğrendik” dedi.

Şimdiki vali Hasan Duruer’in Edirne’ye atanması ve alan yönetiminin değişmesi sonucu gözle görülür değişikliklere imza atıldığının altını çizen Vali Yardımcısı Aslaner, “Öğrenci gibi ev ödevleri çıktı karşımıza. Sorumluluğu olan her kurum titiz bir şekilde evde dersine çalışır gibi Selimiye üzerine çalıştı” dedi.

Aslaner ayrıca Selimiye Cami’nde çalıştırılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı kararıyla Edirne’ye atanacak olan cami rehberlerinin yakın zamanda görevlerine başlayacağını ifade etti.

Vali Yardımcısı Aslaner’in ardından Edirne Belediyesi adına Şehir Plancısı Dinçer Asar da bir sunum yaptı. Bu arada toplantıya olan katılımın az olduğu gözlendi.
Kaynak: İHA