Kudaka Genel Sekreteri Özmen:

Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Vakfı (KUDAKA) Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, Erzincan’ın Erzurum, Erzincan Bayburt illeri içerisinde yüzde 20’lik bir nüfusa sahip olmasına rağmen, yüzde 40 gibi bir proje desteği aldığını belirterek; “Yaklaşık 45 milyon TL gibi bir destek vermişiz bölgede, Erzincan burada yüzde 40 gibi bir paya sahip.

Kudaka Genel Sekreteri Özmen:
Bizim verdiğimiz 45 milyon TL’nin 20 milyon TL’si Erzincan’a aktarılmış. Burada Erzincan’a bir torpil, bir pozitif ayrımcılık söz konusu değil. Tamamen Erzincan’ın duyarlılığı, buradaki yatırımcıların proje kapasiteleri ile alakalıdır” diye konuştu.

Erzincan’daki yerel ve görsel basın kuruluşları ile bir araya gelen KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, Erzincan’daki çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Erzincan’ın KUDAKA içerisinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Özmen, Ergan Dağı Kayak Merkezi’nin ilerde Alpler’e rakip olabileceğinin altını çizdi.

Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlardan, tarım ve turizm faaliyetlerine kadar bir çok alanda yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu ifade eden Özmen; Kuzey doğu Anadolu kalkınma ajansı Türkiye’deki 26 kalkınma ajansından bir tanesi. Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde hizmet vermekte. Uzman arkadaşlarımızla birlikte bölgenin kalkınması adına bu bölgede, yerelde Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda çalışmaya gayret gösteriyoruz. Bölgemiz nüfus yoğunluğu açısından Türkiye’de 26 kalkınma ajansı içerisinde 24. Sırada. 1 Milyon 57 bin gibi bir nüfusa sahip. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 1’ne sahip. Fakat proje kültürü olarak Türkiye’de 23 bin proje yapılmış kalkınma ajanslarına. Bunlar içerisindeki payımız ise bizim yüzde 4.8. Erzincan ise, Erzurum, Erzincan Bayburt illeri içerisinde yüzde 20’lik bir nüfusa sahip olmasına rağmen, yüzde 40 gibi bir proje desteği almış şimdiye kadar. Yaklaşık 45 milyon TL gibi bir destek vermişiz bölgede, Erzincan burada yüzde 40 gibi bir paya sahip. Bizim verdiğimiz 45 milyon TL’nin 20 milyon TL’si Erzincan’a aktarılmış. Burada Erzincan’a bir torpil, bir pozitif ayrımcılık söz konusu değil. Tamamen Erzincan’ın duyarlılığı, buradaki yatırımcıların proje kapasiteleri ile alakalıdır. Somut göstergeler var. Vaktiyle yatırımlar Sivas’a yapılmış, Erzurum’a yapılmış, oradan faydalanma, buradan faydalan gibilerinden bir şeyler geçmişte yaşınmış ama şu anda Erzincan bunu aşmış durumda. Bizden faydalanma oranında miktar olarak, proje sayısı olarak Erzurum’la kafa kafaya vaziyette. Bunlar güzel gelişmeler” diye konuştu.

ERZİNCAN TURİZMDE CAZİBE MERKEZİ
KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen açıklamasında Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak Erzincan özelinde en çok üzerinde durdukları konulardan bir tanesinin turizm olduğunu hatırlatarak; “Bu bölge bir cazibe merkezi, Türkiye’de de yatırımcının turizm anlamında ilgisini çeken potansiyele sahip. Kemaliye ve Kemah bölgelerimiz var. Doğa ve turizm sporlarının yaşanabileceği bir ortam var. Dünyada eşi benzeri olmayan bir kanyona sahip. Bir taraftan da Ergan Dağı kış turizmine yönelik Erzurum’a rakip. Belki zamanla Erzurum’u aşıp Alpler’e rakip olabilecek kapasitesi potansiyeli var. Bunu sadece ajans uzmanları olarak bizler söylemiyoruz. Yaptırmış olduğumuz fizibilitelerde dünya markası olan ajansların, firmaların yapmış olduğu fizibilitelerle de anlıyoruz. Yatırımcıya gönül rahatlığı içerisinde bu fizibiliteleri sunabilmekteyiz. Buna dayanarak ta rahatlıkla burada yatırımını yapabilecek durumdalar. Bunun yanı sıra iklim olarak bölgemizde çok farklı avantajlara sahibiz. Daha yumuşak bir iklime sahip olması bir çok yatırımcının da doğu da bir sınır olarak burayı görmesinin bir sebebi” şeklinde ifade etti.

Organize sanayi bölgesinde güzel çalışmaların yapıldığını söyleyen Özmen; “Yine bizim organize sanayi de ticaret ve sanayi odası ile birlikte geliştirdiğimiz iş geliştirme merkezimiz var ki, çok değerli ve çok önemli bir projemizdir. Orada hedefimiz, yatırımcı girecek 3 yıl içerisinde büyüyecek, 3 yıl sonra da kendi şirketini bir marka haline dönüştürmüş olarak yine orada yatırımını yapacak hale gelmesini arzuluyoruz. Bir üniversite gibi verecek ve yerine gelecek kişilerde aynı şekilde devam edecek. Dışarıdan yatırımcı bulma konusunda bölgemiz çok önemli avantajlar sahip değil. Erzincan teşvik kapsamında 4. bölgede, Niğde ve Afyon’da 4. bölgede, bu alternatifler varken Erzincan’a her hangi bir farklı sebep olmadan yatırımcı beklemek çok kolay değil. Mutlaka uğraşıyoruz, gelmeleri için çaba sarfediyoruz ama her yatırımcı gelirken mutlaka kendisinin ne gibi avantajlar elde edeceğini bilmesi gerekiyor. Erzincan limana 700 kilometre mesafede, ama bir Afyon, bir Niğde limana 200 kilometre de ulaşabiliyorlar. Trabzon’a yakınız ama, Trabzon’a malın gelmesi, İçel’ gelmesinin iki katı fiyatı, yani cazip bir yönü yok. Erzincan’ın potansiyellerini öne çıkaran sipesifik konular üzerinde çalışıp, yatırımcıyı öyle çekmeye çalışıyoruz. Meyve ve sebze ile ilgili çok önemli avantajları var. Antalya’da meyve bitmişken, burada yeni ürün kaldırmaya başlıyoruz ama bunun miktarını artıramazsak, gelen alıcıya 10 ton yerine 100 tonluk mal verebileceğimizi vaad edemezsek, kamyonunu doldurmadan gideceğini bileceği için buraya gelmeyi tercih etmez. Buranın avantajlarını öne çıkarabilecek konular üzerinde çalışıyoruz, bunlarla ilgili destek mekanizmaları geliştirmeye çalışıyoruz. Aynı alanda desteğe çıkmayacağız bundan sonra yani il içinde faydalanabileceği, Çayırlı’nın, Otlukbeli’nin Kemah ve Kemaliye’nin Tercan’ın da faydalanabileceği endeksler geliştirerek, bu endeksleri göz önünde bulundurarak bir destek mekanizması geliştiriyoruz ve bunun üzerinde duruyoruz. 2014-2023 planımızın taslak hali şuan hazırlanmış durumda. Taslak plana göre yapılacak destekleri önümüzdeki günlerde yine paylaşacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA