Kıbrıs-girit-meis Üçgeninde İsrail-yunanistan-güney Kıbrıs Ortak Askeri Tatbikat Yapacak

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in ortak askerî tatbikat icra edeceği ve bu nedenle önümüzdeki gün ve haftalarda silahlı kuvvetlerini Güney Kıbrıs’a ve bölgeye yığacağı haber verildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Alithia “Yunanistan-İsrail-Kıbrıs Büyük Askerî Tatbikatı” başlığıyla yansıttığı ve Ant1’in dün akşam yayınladığı haberi kaynak göstererek Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ve İsrail kuvvetlerinin Güney Kıbrıs’ta icra edilecek büyük ölçekli askerî tatbikat için hazırlık durumunda bulunduğunu belirterek şunları yazdı:

“Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’dan güçlü askerî kuvvetler önümüzdeki günler ve haftalarda Kıbrıs’ta ve bölgede toplanacak. Yunan ve İsrail savaş uçaklarının katılımıyla icra edilmekte olan büyük tatbikat önümüzdeki Salı ve Çarşamba günleri Kıbrıs hava sahası içerisinde devam edecek. Tatbikat geçen haftadan -Çarşamba gününden- beridir Kıbrıs’ın Güney’inde, Lefkoşa Tel Aviv ve Atina Uçuş Kontrol Alanı içerisinde uluslar arası sularda devam ediyor.

Tatbikat senaryosu Kıbrıs-Girit-Meis arasındaki üçgende deniz hedeflerinin vurulmasını, savaş uçaklarının it dalaşına girmesini ve havada yakıt ikmali yapılmasını öngörüyor. Önümüzdeki Salı ve Çarşamba günleri tatbikat senaryosu Baf açıklarına taşınarak, İsrail hava kuvvetlerinin işbirliğinde arama kurtarma tatbikatı icra edilecek.

Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail’in katılımıyla eylül ayında icra edilecek büyük ölçekli ortak tatbikat da üçlü işbirliğinin semeresi olacak. Savunma Bakanı Fotis Fotiu birkaç gün önce Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında önümüzdeki ekim ayında müşterek tatbikat icra edileceğini ve enerji güvenliği alanında daha ileri anlaşma imzalanacağını açıkladı.

FOTİU “SAVUNMA ANLAŞMASINI GÜNCELLEMEK” İÇİN FRANSA’YA GİDİYOR
Savunma Bakanı Çarşamba günü Paris’e gidiyor. Perşembe günü Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ve diğer yetkililerle görüşecek. Fotiu’nun Fransa ziyaretinin hedefi TOTAL’in Kıbrıs MEB’i içerisindeki 10 ve 11’inci parsellerde arama sondajlarına başlayacak olması arifesinde Kıbrıs-Fransa savunma anlaşmasının güncellenmesidir.”
Kaynak: İHA