Kanser Tarama Çalışmaları

TRABZON - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, bugüne kadar 3 ilçede yaklaşık bin kişiye meme kanseri, yaklaşık 900 kişiye de rahim ağzı kanseri taraması yapıldığını bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye'deki ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan, erken teşhis ve tedavi ile sonuç alınabilen bir hastalık olduğunu belirtti.

Görülme sıklığının giderek artması nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve erken teşhis için bilgilendirme yapmak amacıyla tarama programları gerçekleştirildiğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserlerde erken tanının sağlanması için ulusal kanser tarama programı başlatılmıştır. Bu tarama programına göre, meme kanserinde 40-69 yaşları arasındaki kadınlar, 2 yılda bir uygulanacak mamografi ile taranır. Serviks kanseri 30-65 yaşları arasındaki kadınlarda, 5 yılda bir uygulanacak HPV testi veya Pap-smear testi ile taranır. Kolorektal kanserler, 50-70 yaşları arasındaki tüm erkek ve kadınlarda 2 yılda bir uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile taranır."

Hamzaoğlu, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin yaptığı protokol çerçevesinde 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri ve 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri ile ilgili tarama programı yapılmasına karar verildiğini, tarama programına 8 Nisan'da Şalpazarı ilçesinden başlandığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Tarama programına Tonya ve ardından Düzköy ilçesi ile devam edilmiştir. Düzköy'deki taramada bugüne kadar 420 meme kanseri, 386 rahim ağzı kanseri taraması yapılmıştır. Şu ana kadar 3 ilçede yaklaşık bin kişiye meme kanseri, yaklaşık 900 kişiye de rahim ağzı kanseri taraması yapılmıştır. Bu taramalarda kesin meme kanserine rastlanmamıştır. Düzköy'deki tarama programı 14 Haziran'da sonlanmıştır. Tarama programımız Maçka İlçesinden devam etmektedir."

Kaynak: AA