Uzaktan Kumandalı Akıllı Ayakkabı Yaptılar

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nca, özellikle kadınlarda görülen ayak başparmağı eğriliğini ameliyatsız tedavi edebilmek için uzaktan kumandalı akıllı ayakkabı üretildi.

DEÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu liderliğinde Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyomekanik Anabilim Dalı'ndan Erdem Kumtepe ve Fatih Ertem'in birlikte ürettiği ayakkabı için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruldu.

Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halluks Valgus denilen ayak başparmağının çıkıntısının dar ve topuklu ayakkabı giyme nedeniyle daha çok kadınlarda görülen bir rahatsızlık olduğunu belirtti.

Bu rahatsızlığın ağrılı ayak sendromuna ve yürüyememe gibi sorunlara neden olduğunu ifade eden Havıtçıoğlu, bu sağlık sorununu engellemek için parmak arası ateller ve çeşitli cihazların kullanıldığını anlattı. Parmak arası atellerin günlük uygulamada güçlükler içerebildiğini dile getiren Havıtçıoğlu, şöyle konuştu:

"Parmak arası ateller statik olarak sadece bir kez uygulandıktan sonra hareketsiz olarak o ortez orada kalabilmektedir. Burada dinamik bir sistem geliştirildi. Başparmağın yamukluğunu elektronik olarak telemetrik bir sistemle hareketli olarak giderilmesini amaçladık. Bunun için de akıllı bir ayakkabı montajı gerçekleştirdik.

Ayakkabının tabanında bu sistemin çalışmasını sağlayan bir sistem var. Ayakkabının tabanında enerji kaynağı, motor, kart sistemi var. Başparmağın hareketini sağlayan mekanik aksamlar bulunmakta. Ayakkabıda başparmağın sürekli olarak yamukluğunu düzeltebilecek bir sistem bu çalışmayla uygulandı. Artık insanlar ayak parmaklarındaki çarpıklıklarını düzeltmek için akıllı telemetrik bir ayakkabıdan uzaktan kumanda edilebilen, kendi eliyle parmağını düzeltmesini sağlayabilen bu ayakkabıyı kullanabilecek. Bu daha sağlıklı, daha düzgün ayakkabıları da kullanmaya imkan verebilecek. Uzaktan kumanda sayesinde kişi başparmağının yamukluğunun açısına göre ayakkabı içerisindeki düzeneğe şekil verecek."

-Patent başvurusu yapıldı

Uzaktan kumandalı akıllı ayakkabıyı tasarlayanlardan Erdem Kumtepe ise başparmağı eğriliğinin tedavisinde kullanılan gece atelleri, makara, statik ayakkabıların kalıcı bir etki yapamadığına dikkati çekerek, ürettikleri ayakkabının gün içerisinde kullanılabildiğini ve bu rahatsızlığı tamamen önleyebileceğini belirtti.

Ayakkabının patentini almak amacıyla 3-4 ay önce Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını ve yanıt beklediklerini kaydeden Kumtepe, şunları söyledi:

"Ateller gece takılıyor gündüz takılmıyor, ayakkabı içinde takılmıyor. Ayrıca ameliyatlar da acılı ve ağrılı bir yöntem. 2-3 ay ayağınızın üstüne basamıyorsunuz. Endikasyonları var, şişlik yapıyor. Enfeksiyon riski var. Ameliyat yöntemlerinden vazgeçip hastalığı bu ayakkabıyla önlemek mümkün.

Ayakkabının alt tarafında mekanik dişli sistem var. Ayakkabı içinde iki oluk var. Eğrilik olan başparmaktaki şişlik ayakkabıya vurdukça ağrı yapan bu kısım blok sayesinde orta tarafa yönleniyor. İkinci blok ise buradaki açılanmayı ayağın dış tarafına iterek normal bir başparmakmış gibi düzeltmeyi sağlıyor. Tabii ki her hastanın yamukluk açısı aynı değil. Hasta bunu uzaktan kumandayla açılanmayı ayarlayarak normal bir pozisyon verecek ve gün içinde ortopedik olarak bu ayakkabıyı kullanarak ameliyatsız tedavi olacak."

Kaynak: AA