Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Van'da Açıklaması

VAN - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye çözüm süreciyle kendi 80 yıllık sorununu kendi iradesiyle çözüm kabiliyetini ortaya koymuşsa bu Türkiye'de 75 milyon insanın barış içinde yaşamasıyla ilgili önemli bir çalımadır" dedi.

Van Valiliği, Bahçesaray Kaymakamlığı, Bahçesaray Belediyesi tarafından organize edilen "4. Feqiye Teyran Kültür Festivali" başladı.

İlçe merkezindeki parkta düzenlenen festivale katılan Bakan Eker, konuşmasına Kürtçe başladı ve Feqiye Teyran'ın "Ey Dilberi" şiirini okudu.

Feqiye Teyran'ın, Fuzuli, Baki, Yunus Emre, Ahmedi Hani gibi kültürel değerlerimizin zirve noktalarından birisi olduğunu belirten Eker, Feqiye Teyran'ın şiiirlerini okudukları zaman Fuzuli'de, Baki'de olduğu gibi ortak medeniyet dilini gördüklerini söyledi.

Birçok kültürel değeri yıllarca görülmediğini ifade eden Eker, şöyle dedi:

"Birçok değerimizi görmezlikten geldik. Bu bize huzur da barış da getirmedi. Biz tekrar bu değerlerimizin bizi ihya etmesi, ülkedeki bütün şairlerin, yazarların, alimlerin, hikmet ehli bütün insanların hepsinin ortaya koyduğu ne varsa bunları bilmek, yaşatmak önümüzde uygulamaya çalıştığımız projemizin bir parçasıdır. Çok şükür ki, insanlar artık bu topraklarda sevgi ve kardeşlik türküleri söyleyebiliyor. Türkiye, çözüm süreciyle kendi 80 yıllık sorununu kendi iradesiyle çözme kabiliyetini ortaya koymuşsa, bu Türkiye'de 75 milyon insanın barış içinde yaşamasıyla ilgili önemli bir çalışmadır."

Festivale katılan Kürdistan Yurtseverler Birliği Basın Sözcüsü Azat Cindiyani ise annesinin Bahçesaraylı olduğunu, bu nedenle festivale katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu aktardı.

Bundan 20 yıl önce kimsenin böyle festivalleri düzenleme cesaretini kendinde bulamadığını ifade eden Cindiyani, şöyle konuştu:

"Bizim şu anda gördüğümüz Türkiye devletinin yeni siyasi anlayışıdır ki, biz bunu canı gönülden destekliyoruz. Bu gösteriyor ki, hepimiz bir birimizin kardeşiyiz. Bu gün hepimiz varız. Kürt, Türk, Arap, Fars herkes var. Herkes kendi varlığıyla var. Bundan şu anlaşılıyor ki, artık bir barış ortamındayız ve bunun daha ileriye götürülmesi konusunda çalışmalar var."

Yunus Emre'nin, Ahmedi Hani'nin, Fuzuli'nin sedasıyla Fepiye Teyran'ın sedasının aynı olduğunu belirten Van Valisi Münir Karaloğlu ise bunu tüm Türkiye'ye ve tüm insanlığa yaymak için bu festivali düzenlediklerini belirtti.

Her yıl festivaldeki coşkunun daha da arttığını, insanların akın akın ilçeye gelerek festivale katıldıklarını bildiren Vali Karaloğlu, festivale katkı sunan herkese teşekkür etti.

Açılışta, Bakan Eker ve beraberindekiler Feqiye Teyran barış kuşu uçurdu.

Bu arada, ilçeye 10 kilometre uzaklıktaki Kartal köyünde, Röleve ve Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Feqiye Teyran'ın türbesindeki mescit ve evin açılışını yapan Bakan Eker, Kuran-ı Kerim tilavetini dinledikten sonra dua etti.

Bakan Eker daha sonra helikopterle ilçeden ayrıldı.

Kaynak: AA