Bakan Eker 4. Fekiye Teyran Kültür Festivali'nde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye çözüm süreciyle kendi 80 yıllık sorununu kendi iradesiyle çözme kabiliyetini ortaya koymuşsa bu Türkiye'de 75 milyon insanın barış içinde yaşamasıyla ilgili önemli bir çalışmadır" dedi.

Bakan Eker 4. Fekiye Teyran Kültür Festivali'nde
Van Valiliği, Bahçesaray Kaymakamlığı, Bahçesaray Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen 4. Fekiye Teyran Kültür Festivali başladı.

İlçe merkezindeki parkta düzenlenen festivale katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Kürtçe başladığı konuşmasında Fekiye Tayran'ın "Ey Dilberi" şiirini okudu. Fekiye Teyran'ın, Fuzuli, Baki, kendisinden önce yaşamış Yunus Emre, Ahmedi Hani gibi kültürel değerlerin zirve noktalarından birisi olduğunu belirten Eker, Fekiye Teyran'ın şiirlerinde Fuzuli'de, Baki'de olduğu gibi ortak medeniyet dilinin unsurlarını gördüklerini aktardı.

"20 yüzyılın bu topraklarında yetiştirdiği Necip Fazıl, Ahmet Arif ne kadar bizimse bu değerlerin hepsi bizim, Türkiye'de yaşayan 75 milyon Kürt, Türk varsa hepimizin ortak değerleridir" diyen Eker, "Ne var ki bu değerlerimizin bir kısmını görmezden geldik. Bu bize huzur da barış da getirmedi. Biz tekrar bu değerlerimizin bizi ihya etmesi, ülkedeki bütün şairlerin, yazarların, alimlerin, hikmet ehli bütün insanların hepsinin ortaya koyduğu ne varsa, 75 milyonun insanın hepsini anlamak, bilmek, yaşatmak bizim önümüzde uygulamaya çalıştığımız projemizin bir parçasıdır. Çok şükür ki, insanlar artık bu topraklarda sevgi ve kardeşlik türküleri söyleyebiliyor. Türkiye, çözüm süreciyle kendi 80 yıllık sorununu kendi iradesiyle çözme kabiliyetini ortaya koymuşsa bu Türkiye'de 75 milyon insanın barış içinde yaşamasıyla ilgili önemli bir çalışmadır" ifadelerini kullandı.

Fekiye Teyran'ın asıl adının Muhammed olduğunu ve soylu bir mir olduğunu söyleyen Eker, onun, bütün bu vasıfların, unvanların dışında kendini bir öğrenci olarak adlandırdığını, hikmeti ve bilgiyi tabiattan ve tabiattaki varlıkların sırrına erişmekle ilgili bilgiyi da oradan almaya adamış bir mütefekkir olduğunu söyledi.

Festivale katılan Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi Sözcüsü Azat Cündiyani ise, annesinin Bahçesaray halkından olduğunu, bu nedenle festivale katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu aktardı.

Bundan 20 yıl önce kimsenin böyle festivalleri düzenleme cesaretini kendinde bulamadığını açıklayan Cündiyani, "Bizim şu anda gördüğümüz Türkiye devletinin yeni siyasi anlayışıdır ki, biz bunu canı gönülden destekliyoruz. Bu gösteriyor ki, hepimiz birbirimizin kardeşiyiz. Bugün hepimiz varız. Kürt, Türk, Arap, Fars, herkes var. Herkes kendi varlığıyla var. Bundan şu anlaşılıyor ki, artık bir barış ortamındayız ve bunun daha ileriye götürülmesi konusunda çalışmalar var. Barış siyasetine Kürdistan hükümeti olarak destek veriyoruz ve diyoruz ki, 'Helal olsun sana, sen devam et, biz her zaman senin anında olacağız.' İnşallah birkaç yıl içinde Irak Kürdistanı'ndan herhangi birinin bir yere gidip gelmesinde vize almasına gerek kalmayacak ve ilişkiler ilerleyecektir" ifadelerini kullandı.

Yunus Emre'nin, Ahmedi Hani'nin, Fuzuli'nin sedasıyla Fekiye Teyran'ın sedasının aynı olduğunu belirten Van Valisi Münir Karaloğlu ise, bunu tüm Türkiye'ye ve tüm insanlığa yaymak için bu festivali düzenlediklerini açıkladı.

Her yıl festivaldeki coşkunun daha da arttığını, insanların akın akın ilçeye gelerek festivale katıldıklarını bildiren Karaloğlu, etkinliğe katkı sunan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bakan Eker ve beraberindekiler, Fekiye Teyran barış kuşunu uçurdu.

Daha sonra ilçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kartal köyündeki Röleve ve Bölge Müdürlüğünce restore edilen Fekiye Teyran Türbesi'ndeki mescit ve evin açılışını gerçekleştiren Eker, Kur'an-ı Kerim tilavetini dinledikten sonra dua ederek köyden ayrıldı.
Kaynak: İHA