Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Dekar Başına Arpa Üretimi

ÇANKIRI - Çankırı Karatekin Üniversitesi Kızılırmak Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç Dr. Ahmet Öz, "Biz bu yıl ekimi yaptığımız 130 dekar araziden 95 ton arpa aldık. Buda dekar başına 730 kilogram yapıyor" dedi.

Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Meslek Yüksekokulu'nun kurulmasının ardından bölgede tarımsal faaliyetler yaparak çiftçilere örnek olduklarını söyledi.

Yüksekokul tarafından kullanılan 320 dekar tarım arazisi olduğunu ifade eden Öz, "Bu arazilere çeşitli ürünler ektik. Uzun zamandır tarımsal üretim yapılmayan bu araziye geçtiğimiz yıl buğday ekimi yapmıştık. Bu yıl da arazinin 130 dönümlük bölümüne arpa ektik. Arazimiz ıslah edilmeye çalışılan bir arazidir. Çünkü uzun zaman ekilmemiş" dedi.

Toprağın en uygun olduğu zamanda ekimi yaptıklarını belirten Öz, şöyle konuştu:

"Toprağın en uygun zamanını bekledik. Herkes arpasını ekerken biz uygun zamanı bekledik ve doğru zamanda ektik. Arazi için uygun gübre de çok önemlidir. Uzun araştırmalar sonunda uygun gübre dozunu bularak arazide kullandık. Aldığımız verimin oldukça yüksek olduğunu gördük. Bu yıl ekimi yaptığımız 130 dekar araziden 95 ton arpa aldık. Bu da dekar başına 730 kilogram yapıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemiz ortalaması 250-300 kilogram arasındadır. Bu arpa üretiminde bu rekordur."

Öz, okulları için tarımsal üretimin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Okul olarak 320 dekar alanda çeşitli tarımsal faaliyetler yapıyoruz. Bu öğrencilerimiz açısından oldukça önemli. Onlar başından sonuna kadar tüm üretimi görme fırsatı buluyorlar. Hem de üretimin içerisinde oluyorlar. Verimin iyi olması onlar için de oldukça motive edici oluyor. Öğrencilerimiz bu sayede gittikleri yerlerde üretimlerini en doğru şekilde yapabilecekler. Bölge insanına örnek olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Arpa, buğday, çeltik ve kavun üretiminde çiftçilere örnek olmaya çalışıyoruz. İnsanlara fahri danışmanlık yapıyoruz. Meyvecilik başta olmak üzere yeni ürünlerin üretiminin yapılıp yapılamayacağı konusunda denemeler yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA