Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet İzmir Bölgesel Semineri

İZMİR - Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Cangir, Türkiye'nin AB sürecinde kimi zaman bazı sıkıntılar olsa da bu sürecin millete rağmen yürüyen, gerçekleşen bir süreç olmadığını belirterek, "Aksine milletimiz, kendi haklarının, özgürlüklerinin arkasındadır. Milletin arkasında olduğu reformların, her ne gelişme olursa olsun durması mümkün değildir" dedi.

Avrupa Komisyonu Teknik Yardım ve Bilgi Değişim Ofisi tarafından düzenlenen Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik İzmir Bölgesel Semineri başladı.

Cangir, Crown Plaza'da düzenlenen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, kamuoyunda Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle reformların gidişatına ilgili bazen tereddütler olsa da reformların büyük bir hızla sürdüğünü ifade etti.

Kadın hakları konusunda da yapılan reformlarla önemli ilerlemeler kaydedildiğini dile getiren Cangir, kadın haklarının insan haklarının bir alt unsuru olarak görüldüğünü ve bu açıdan bakıldığında sadece son bir yılda hayata geçirilen başta İnsan Hakları ile Kamu Denetçiliği kurumlarının oluşturulması, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının tanınması gibi çok önemli düzenlemelerin hayata geçirilmiş olduğuna işaret etti.

Mehmet Cangir, yine aynı dönemde 3. ve 4. yargı paketlerinin çıkarıldığını ifade, basın yayın, örgütlenme özgürlüklerinden ayrımcılıkla yolsuzla mücadeleye, kadın, çocuk, engellilerle ilgili haklardan, mülk edinme tüketici haklarına kadar sayısız düzenlemenin gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yani AB sürecimizde kimi zaman bir takım sıkıntılar olsa dahi bu süreç millete rağmen yürüyen gerçekleşen bir süreç değildir. Aksine milletimiz, kendi haklarının, özgürlüklerinin arkasındadır. Milletin arkasında olduğu reformların, her ne gelişme olursa olsun durması mümkün değildir. Kadın haklarıyla ilgili doğrudan ilgili düzenleme olan Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun geçen yıl çıktı. Bu konuda Ulusal Eylem Planı geçen yıl hayata geçti. Yine geçen yıl, bu alanda çok önemli nitelikte olan ve ülkemizin önderlik ettiği, ilk olarak imzaladığı ve onayladığı Avrupa Konseyi sözleşmesi var."

-"Avrupa'dan ileri düzenlemeler yapıldı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zekeriya Ertaş da kadına yönelik şiddeti bir insan hakları sorunu olarak ele aldıklarını belirtti.

Bunun önlenmesi için geçen yıl 6284 Sayılı Kanun'un çıkarıldığını dile getiren Ertaş, "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde, Avrupa'daki uygulamalardan da ötede bu konuda netice alınması noktasında birçok tedbir kararları gündeme geldi ve bu konuda kolluk birimlerimiz, kaymakamlarımız valilerimiz, hakim ve savcılarımıza önemli görevler verildi.

İnşallah önümüzdeki zaman dilimi içerisinde, Türkiye'deki aile içi şiddetin, özellikle kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında, bu sorunu minimize etme konusunda çok mesafeler alacağımıza inanıyorum" dedi.

Kaynak: AA