TBMM Genel Kurulu'nda "vandalizm" Tartışması

TBMM - TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında "vandalizm" tartışması yaşandı.

CHP, 3. köprü, yeni havalimanı ile Kanal İstanbul projelerinin yaratacağı tahribata ilişkin araştırma önergesinin, bugün TBMM Genel Kurulu'na görüşülmesini talep etti.

Grup önerisi üzerinde söz alan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşları tahrik ettiğini öne sürdü. Baydar, "Bir başbakan düşünün ki Anamuhalefet partisini bir pislik olarak tanımlayabilmektedir. Başbakan pislik görmek istiyorsa Pensilvanya'nın dahi Bülent Arınç'ı uyardığı gibi uzaklara değil, Adalet Kalkınma Partisi hükümetindeki yolsuzluk iddialarına bakması yeterlidir" dedi.

Taksim Gezi Parkı olaylarından sonra Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerinin, sıkça vandalizm ifadesinin kullanılmaya başladığını ifade eden Baydar, "Her ne kadar AKP yöneticileri, meydanlarda hakkını arayanları vandal olarak nitelendirse de asıl vandalların kimler olduğunu yaşanılan birkaç örnekte görebilirsiniz. Bir heykele 'ucube' diyerek yıktıranlar, tarihi buluntulara 'çanak çömlek' diyenler, AOÇ'de saray yaptıranlar, tükürük bezlerinden gelen salgılarını heykellerin üzerinde denemek isteyenler, işte vandallar bunlardır" dedi.

-"Kılıçdaroğlu'nu tek geçerim"

Baydar'ın sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, milletvekilinin konuşmasının ilk 6 dakikasının Başbakan'a hakaret ederek geçtiğini belirtti.

Milletvekilinin vandalizm ile ilgili ders verdiğini kaydeden Bahçekapılı, "Ama bunun içine ambulansları, otobüsleri yakmak, kundaklamada girer, herşeyi yakıp yıkmak da girer. Biz hiçbir şeyi dedikoduya ve söylentiyi göre iddia etmiyoruz. Başbakan ile ilgili söylediği bir sözde durmadığını ifade ettiniz. Bu konuda ban Kemal Kılıçdaroğlu'nu tek geçerim, üstüne de adam tanımam. Bir yerde bir şey söyler, öbür yerde bunu değiştirir. Tek geçerim'' diye konuştu.

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Bahçekapılı, NATO'nun ne işi var Libya'da diyerek, 2 gün sonra 'ben NATO'ya asker göndereni tek geçerim.'Erdoğan' diye internete, facebooka, twittera bakarsanız en fazla izlenen videoyu ben tek geçerim. Hatta internette bunlar dolaşınca kendi konuşmasına yasak getiren Başbakan'ı tek geçerim. 1 Mayıs'ta 'insanlar çukura düşecek' dediler. 15 gündür o çukura düşen bir tane insan var mı? Ama siz 15 gündür diktatörlük, zorbalık, faşizm, yalan çukuruna düştünüz. Bu ülkede Dolmabahçe'deki caminin imamı size şunu gösterdi. Tayyip korkusu mu, Başbakan korkusu mu, Allah korkusu mu? Helal olsun o imama ki Allah korkusu daha ağır bastı. Sizden isteğim inşallah sizde de o Dolmabahçe'deki imamın düşündüğü gibi Allah korkusu ağır bassın."

Genel Kurul'da tekrar söz almak isteyen Bahçekapılı'ya CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tepki gösterdi. Bu sırada AK Parti milletvekilleri ile CHP milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime ara verdi.

Tartışma arada da devam etti. Birbirlerinin üzerine yürüyen bazı AK Parti ve CHP milletvekillerini diğer milletvekilleri ayırdı.

Genel Kurul'da, CHP'nin grup önerisinin kabul edilmemesinin ardından 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA