Konya Ovası'na Önce Fidan Dikildi, Sonra Sincap ve Kızıl Geyikler Geldi

KONYA - Konya Şeker tarafından 2003 yılında tarlalardaki su kuyularının etrafına fidan dikilmesiyle başlatılan "Konya Ovası'nı Ağaçlandırma Projesi çerçevesinde, 2012 yılı sonu itibariyle 10 milyona yakın fidan toprakla buluşturuldu.

Konya Şeker tarafından Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'un önderliğinde 2003 yılında tarlalardaki su kuyularının etrafına fidan dikilmesiyle başlatılan Konya Ovası'nı Ağaçlandırma Projesi, her yıl binlerce yeni fidan dikilmesiyle devam ediyor.

Ağaçlandırma projesinde "Konya Nüfusu Kadar Fidan" hedefiyle yola çıkan Konya Şeker, projenin başarılı olması ve vatandaşlardan olumlu tepkiler alınması üzerine hedefini de "Türkiye Nüfusu Kadar Fidan"a dönüştürdü. 10 yıllık süre içerisinde dikilen ağaçların 10 milyon adede çıkmasıyla da Konya Şeker, önüne koyduğu ilk hedef olan Konya nüfusunu 5'e katladı.

Projeyi, Çumra Şeker Kampüsü'nde Fidan Üretim Merkezi kurarak destekleyen Konya Şeker, 220 dekarlık alanda ürettiği fidanları ağaçlandırma çalışmalarında kullandı. Oluşturulan ormanlık alanlarda, ağaçların büyümesi ile doğal hayatın canlanması ve habitatın oluşması için de bölge iklimi ve ağaçlara uygun canlılarla ormanlara renk katılmaya başlandı. Bu çerçevede ormanlık alanlara sincap, tavus kuşu ve arılardan sonra kızıl geyikler bırakıldı.

-10 yılda 10 milyon ağaç toprakla buluşturuldu-

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya merkez başta olmak üzere, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çumra, Kulu ve Seydişehir ilçeleri ile aynı güzerhaghtaki belde ve köylere ulaşan yollarda, sağlı sollu 4 bin 110 kilometrelik bölümün ağaçlandırıldığını belirtti.

Ayrıca Konya'yı çevre illere bağlayan karayollarının da sağlı sollu bantlar şeklinde ağaçlandırıldığını dile getiren Konuk, bu bölgelere dikilen ve ağaç haline gelen fidanların sayısının toplam 4 milyon 979 bin 100'e ulaştığını, 64 ayrı bölgede da toplu ormanlıklar oluşturulduğunu, bu alanlara da 4 milyon 695 bin 400 adet fidan dikildiğini bildirdi. Konuk, toplamda 10 yıl içinde 10 milyona yakın fidanı toprakla buluşturduklarını anlattı.

-35 mühendis, 310 işçi, 35 arazöz görev yapıyor

Konuk, ağaçlandırma çalışmalarının, 7 ayrı bölgede 35 ziraat mühendisi, 310 fidan dikim ve bakım işçisi ile 35 adet sulama arazözü ile yürütüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ağaç dikilen güzergahlara ve toplu orman alanlarına düzenli olarak bakım ve sulamaları yapılmaktadır. Toplu orman alanlarımız Panplast fabrikamızda üretilen damlama sulama sistemiyle sulanmaktadır. Her yıl dikilen ağaçların kontrolü düzenli olarak yapılmakla birlikte hayvan zararları ve doğa olaylarına karşı da koruma yapılmaktadır. Köy, belde ve ilçe yol güzergahları ile ormanlık alanlardaki iklim ve toprak yapısı araştırılarak, bu toprak yapısına uygun fidanlar dikilmektedir. Ormanlık alanlarımıza ve yol güzergahlarına genelde akasya, dişbudak, akçaağaç, çınar, meşe, katalpa, ceviz, badem, iğde, gladiçya, ahlat, ıhlamur, atkestanesi ve sedir benzeri fidanlar dikilmektedir. Ağaçlandırma çalışmalarının başlamasıyla birlikte Konya Ovası'nın ikliminde gözle görülür bir değişikliğin olduğu, ilgili uzmanlar tarafından ifade edilmiştir. Yine ağaçlandırma sayesinde hububat ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda yıllardır yapılan ve bir türlü sonuç alınamayan süne ile ilgili mücadelede etkin bir yol alındığı ve süneyle yapılan zirai mücadeleden ziyade biyolojik mücadelenin başarılı olduğu uzmanlar tarafından vurgulanmıştır."

-Eskiden çölü andıran düzlüklerde şimdi sincap, tavus kuşu, arı ve kızıl geyikler var

"Hemen her ağaçta artık bir kuş yuvası var" diyen Recep Konuk, "Ağabeyli'de oluşturduğumuz Torku Ormanlarına sincap, tavus kuşu ve arılardan sonra kızıl geyikler yerleştirdik. Artık orman alanlarımızın doğal bekçileri, ev sahipleri sadece kuşlar olmayacak. Buralarda canlanan doğal ortamı daha da zenginleştirmek için birbirine ve insanlara zarar vermeyecek yaban hayvanlarını da doğal ortama geçtiğimiz yıllarda salmaya başlamıştık. Onlar orada yaşıyor ve çoğalıyorlar. Eskiden adeta bir çölü andıran, bir tek ağacın bile olmadığı düzlüklerde şimdi, bırakın yeşilliği; geyikler, sincaplar koşuyor. Pek çok kişi, bu değişime inanmakta zorlanıyor" diye konuştu.

2003 yılında başlayan ve bugüne kadar devam eden ağaçlandırma çalışmalarında her yıl yaklaşık 1 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu dile getiren Konuk, çalışmaların "Türkiye Nüfusu Kadar Fidan" hedefine ulaşıncaya kadar süreceğini aktardı.

Konuk, ağaçlandırma çalışmalarına katılan işçilerin, yılın her günü yağmur-çamur, kar-tipi, güneş-sıcak demeden fidanları toprakla buluşturmayı sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA