Eskişehir’deki Teşvikli Yatırımlarda Büyük Artış

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş M.Özaydemir, Eskişehir’de yılın ilk dört ayındaki teşvik belgeli yatırım tutarının geçen yılın 12 aylık toplamını geçtiğini belirtti.

Eskişehir’deki Teşvikli Yatırımlarda Büyük Artış
Eskişehir Sanayi Odası tarafından Ekonomi Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre Eskişehir’de, bu yılın ilk dört ayında 17 yeni yatırım için teşvik belgesi düzenlendi.

ESO üyesi firmalarında içerisinde bulunduğu bu yeni yatırımların toplam yatırım tutarı 1.2 milyar TL olurken, en az 872 kişiye de yeni iş imkanı sağlanacağı belirtildi. Bu yılın dört ayında yaşanan yatırım artışının geçen yılı da geride bıraktığı, 2012 yılının tamamında Eskişehir’de yatırım tutarı 1,1 milyar TL olan ve 3 bin 58 kişiye yeni iş imkânı sağlayacak toplam 52 yeni yatırım için teşvik belgesi düzenlendiği bildirildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, bu yılın ilk dört ayında Eskişehir’deki teşvik belgeli yatırımların hem adet hem de tutar olarak imalat sanayi ve enerji sektörlerinde yoğunlaştığını bildirdi. Özaydemir, “Bakanlık verilerine göre yılın ilk dört aylık dönemde imalat sanayi sektöründeki toplam 243 milyon TL tutarındaki 12 adet yeni yatırım için düzenlenen teşvik belgesiyle toplam 497 kişiye yeni iş imkânı tesis edilecek. Verilen teşvik belgeleri için de yatırım tutarı en yüksek sektör ise enerji sektörüdür. Eskişehir’de bu sektörde 929 milyon TL tutarında olan ve 300 kişiye yeni iş imkânı sağlayacak büyük bir yatırım için teşvik belgesi düzenlenmiştir” diye ifade etti.

Yine aynı dönemde 13 milyon TL tutarında 2 yeni yatırım için madencilik sektörüyle, 7 milyon TL tutarındaki 2 adet hizmet sektöründeki yatırım için teşvik belgesi düzenlendiğini ifade eden Özaydemir, yatırımların kaynağına bakıldığında, Eskişehir’deki yeni yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinden 15’i yerli yatırımcılar tarafından alınırken, kalan ikisinin ise yabancı ortaklı firmalar tarafından alındığını söyledi.

Eskişehir’de ilk dört aylık dönemde teşvik belgesi düzenlenen yatırımlara bakıldığında, enerji sektöründeki yerli kömürden elektrik enerjisi üretimine yönelik olduğunu anlatan Özaydemir, şöyle devam etti;
“294.2 mw gücündeki termik santral yatırımı için düzenlenen 929 milyon TL tutarındaki Adularya firmasının teşvik belgesi en büyük yatırım olarak ilk sırada yer almaktadır. İkinci sırada imalat sanayi yatırımı olarak 64 milyon TL’lik yatırımla modern ambalaj firması tarafından kurulacak olan oluklu mukavva kutu üretiminin yapılacağı yatırım gelmektedir.”
Yılın ilk dört ayında Eskişehir’de teşvik belgesi düzenlenen diğer büyük çaplı önemli sanayi yatırımlarının sırasıyla, 45,5 milyon TL ile süt mamulleri üretimine yönelik Pınar Süt yatırımı olduğunu bildiren Özaydemir, “39,5 milyon ile seramik karo ve granit üretimine yönelik Yurtbay Seramik yatırımı ve 25 milyon TL’lik yatırımla uçak ve helikopter parçaları üretimine yönelik Alp Havacılık firmasının yatırımları diğer önemli yatırımlar olarak öne çıkmaktadır” diye belirtti.

Kaynak: İHA