Zeytinyağı İhracatı Hız Kesmiyor

BALIKESİR - Türkiye'nin geçen yılın kasım ayında başlayan zeytinyağı ihracat sezonunda 7 ay geride kalırken, 100'e yakın ülkeye gönderilen ürün miktarında bir önceki döneme göre yüzde 483 artış oldu.

AA muhabirinin Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de zeytinyağı ihracat sezonu, 1 Kasım'da başlayıp bir sonraki yıl 31 Ekim'de sona eriyor. Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı, geçen sezon sonunda, bir önceki döneme oranla yüzde 65 artarak yaklaşık 20 bin ton olmuştu. İhracatın maddi değeri de yüzde 33 yükselişle 65 milyon dolara ulaşmıştı.

1 Kasım 2012'de başlayan ve 7 ayın geride kaldığı sezonda zeytinyağı ihracatında, hem miktar hem de parasal değer olarak adeta patlama yaşandı. 100'e yakın ülkenin Türk zeytinyağını talep etmesiyle 7 aylık ihracat, önceki döneme göre yüzde 483 artarak, 61 bin 678 tona çıktı. Parasal değer olarak ise artış yüzde 432 olarak gerçekleşti ve 194 milyon dolara ulaştı.

Bu rakamlara göre, 7 aylık ihracat, geçen sezonun toplamından miktar olarak yüzde 208 fazla gerçekleşti. Parasal değer açısından da artış yüzde 200'e yaklaştı.

-En fazla ihracat artışı İtalya'ya oldu

En fazla zeytinyağı ihracat artışı İtalya'ya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 44 katına ulaşırken, bunu 11 katına çıkan ihracat artışıyla Avusturya izledi.

ABD'ye yapılan ihracat yüzde 981, Yeni Zelanda'ya yüzde 959, Yemen'e yüzde 805, Umman'a yüzde 250 arttı. Yüzde 100 artışın olduğu ülkeler ise Cezayir, Fas, Madagaskar, Moritanya, Mozambik, Somali, Kolombiya, Meksika, Peru, Kamboçya, Tayvan, Portekiz ve Romanya oldu.

Geçen sezon zeytinyağı gönderilen Polonya, Vietnam, Arjantin, Tanzanya, Nijerya, Libya, Kamerun'a, bu dönemin 7 ayında ihracat yapılamadı.

-Yeşil zeytin ihracatı yüzde 19 arttı

Geçen yıl 1 Ekim'de başlayan zeytin sezonu içinde ise bugüne kadar siyah zeytin ihracatı miktar olarak yüzde 5, yeşil zeytin ise yüzde 19 arttı. Yeni Zelanda'ya yeşil zeytin ihracatı yüzde 984, Malezya'ya yüzde 963 yükselirken, siyah zeytinde en fazla ihracat artışının yaşandığı ülkeler 29 katla Anavutluk, 19 katla İspanya oldu.

Kaynak: AA