Yüzme Havuzlarında Hastalık Tehlikesi

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, "İlaçlanmayan, bakımı yapılmayan süs havuzları bir anlamda mikrop yuvasıdır” dedi.

Yüzme Havuzlarında Hastalık Tehlikesi
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havuzlarda serinlemek isteyen vatandaşlar için uzmanlardan uyarı geldi. Havuzlarda bakteriyolojik kirlenmeye dikkat çeken Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, şunları dile getirdi: “Havuz suyundaki bakteriyolojik kirlenme, özellikle tifo, paratifo, dizanferi, kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları, mantarlar gibi deri hastalıklarına kaynak oluşturabilir. Bunların önlenmesi için denetimler halk sağlığı müdürlükleri tarafından yapılıyor."

Sezon açıldığında standart olarak numune alındığını anlatan Tay, şöyle konuştu: "Bu numunelerde suyun kimyasal özelliklerine göre, fiziksel özelliklerine göre tahlil yapıyoruz. Bütün parametrelere göre havuzun insan sağlığı için uygun olması gerekiyor. Uygunsuz olduğu takdirde düzeltilene kadar havuzu kapatıyoruz. Kimyasal bazı sapmalar varsa şirketi bu konuda uyarıyoruz. Tekrar yeni numune alarak bu numuneleri kontrol ediyoruz. Düzeltilmezse hizmet vermesini engelliyoruz. Her şey normal olduğunda bile ayda en az bir sefer bu işlemi yapıyoruz.”

BULAŞICI HASTALIK TAŞIYANLAR HAVUZA GİRMESİN
Bulaşıcı hastalık taşıyan vatandaşların havuzlara girmemeleri uyarısında bulunan Tay, şunları söyledi: “Öncelikle ayak enfeksiyonları, deri lezyonları, çıban, göz iltahabı gibi çeşitli bulaşıcı hastalıkları olan vatandaşlarımız hem kendi sağlığı açısından hem de başkalarının sağlığı açısından havuza girmemelerini tavsiye ediyoruz. Yine havuz bölgesinde ayakkabıyla ya da dışarıda giyilen terlikle girmemelerini tavsiye ediyoruz. Havuz kenarlarında yiyecek yenmemesini tavsiye ediyoruz. Uzun saçlı kişilerin özellikle bayanların bone takmalarını öneriyoruz. Yine bayanlar havuza girmeden önce suda çözülen organik kirliliğe neden olabilecek makyaj malzemelerini temizlemeleri ve bu şekilde havuza girmelerini öneriyoruz. Havuza girmeden önce duş alarak havuza girilmesi gerekiyor. Ayrıca özellikle çok sıcak günlerde güneş ışınlarının çok dik geldiği saatlerde havuza girilmemeli ve güneşlenilmemeli. Giriliyorsa da koruyucu maddeler, güneş gözlüğü ve şapka takılmalı”

SÜS HAVUZLARI MİKROP YUVASI
Süs havuzlarına giren çocuklara ve ailelerine uyarılarda bulunan Dr. Tay, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu süs havuzları kontrolleri yapılmayan, ilaçlanmayan, bakımı yapılmayan, her türlü dışarıdan bakteri bulaşmaya açık havuzlar. Buralar bir anlamda mikrop yuvası. Çocukların kesinlikle bu süs havuzlarına girmemelerini öneriyoruz. Bu havuzların takibi bakımı yapılmadığı gibi güvenlik önlemleri de yok. Ailelerin bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. Çocuklarını bu havuzlardan uzak tutmaları gerekiyor. Havuzların sağlık açısından değerlendirilmesinin yapıldığı gibi emniyet açısından da değerlendirilmesi gerekiyor.”
Kaynak: İHA