CHP Eski Milletvekillerinin Yargılanması

Erzurum - Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı davanın gizli tanıklarına ''rüşvet vermek'', ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''adil yargılanmayı etkilemek'' iddiasıyla haklarında ayrı ayrı dava açılan eski CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in Erzurum'da yargılanmalarına devam edildi.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar Erol Tınastepe ve Ahmet Ersin ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, duruşma salonuna sesleri ve görüntüleri değiştirilerek konferans sistemiyle bağlanan gizli tanıklara söz verdi.

Gizli tanık "Ergan" ifadesinde, Erzincan'da pastanesi bulunan Erdal Erdoğan ve Davut Konik ile Ankara'da bir otele gittiklerini, sanık Tınastepe'nin otele gelerek kendisiyle yemek yediğini ifade etti.

Tınastepe'nin kendisine Cihaner ile ilgili verdiği ifadeyi değiştirmesi halinde maddi ve manevi her türlü desteği vereceğini söylediğini ileri süren Ergan, "Sanık Ahmet Ersin ile hiç görüşmedim ancak arkadaşım gizli tanık Munzur'la aynı gün görüştüm. Bu görüşme sırasında Munzur bana milletvekilleriyle görüştüğünü ve ifademi değiştirmem halinde 800 bin lira para vereceklerini söyledi" dedi.

Gizli tanık "Fırat" ise ifadesinde, Ankara'da otelde Tınastepe, Konik ve Erdoğan ile görüştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Tınastepe, Konik ve Erdoğan, ifademi değiştirmemi söylediler. Beni, Abdurrahman Yalçınkaya ve Kadir Özbek ile görüştürebileceklerini, Uğur Dündar'ın programına çıkaracaklarını anlattılar. Bana yapılan 100 bin lira para teklifi, Tınastepe tarafından yapılmadı. Erdal Erdoğan tarafından yapıldı. Davut Konik, bu parayı bize otelde teslim edecekti. Uğur Dündar da kayıt sonrasında 300 bin lira verecekti. Daha sonra Erdal Erdoğan beni arayarak Saldıray Berk paşa ile görüştüreceğim dedi.

Ben bir arkadaşımla konuştum. Öldürülebileceğimi bildiğim için gitmedim.

"Munzur" kod adlı gizli tanık da Tınastepe, Konik ve Erdoğan'la görüştüğünü, "Sanık Tınastepe ve yanındakiler, ifademi geri almam halinde her türlü maddi ve manevi yardımda bulunacaklarını, basınla görüştüreceklerini ve üst düzey devlet görevlileriyle görüştüreceklerini belirttiler" ifadelerini kullandı.

Ahmet Ersin'i daha önceden tanımadığını savunan Munzur, "Erdal Erdoğan bana 'Ahmet Ersin gelecek, sen de gel birlikte kahvaltı yapalım' dedi.

Erzincan'da oteldeki kahvaltıya gittim. Ahmet Ersin bana siyah çantayı göstererek, 'Bunun içinde 80 bin lira var. Al bu parayı al arkası da gelecek. Davandan vazgeç' dedi.

Çantayı almadım ancak Erdoğan çanta içindeki parayı bana bizzat gösterdi" dedi.

Mahkeme tarafından tanık olarak çağrılan Erdal Erdoğan ise kendisiyle ilgili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma yürütüldüğünü, bundan dolayı tanıklık yapmak istemediğini söyledi.

Sanıklar Ersin ve Tınastepe de savunmalarında, gizli tanıkların ifadelerini kabul etmediklerini, tanıkların ifadelerinin birbirini tutmadığını ve çelişkilerle dolu olduğunu dile getirdi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının yazılı savunmalarını yapabilmeleri için istedikleri ek süreyi göz önüne alarak duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA