Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, İklim Değişikliğiyle Mücadelede Atılacak Yeni Adımlar Belirlendi

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, öğrencilere iklim değişikliğinin nedenleri, etkileri ve mücadele yöntemlerinin anlatılacağı bilim kampları kuruluyor.

Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "İklim Değişikliğinin Etkileri ve İklim Değişikliğine Uyum Konularında Farkındalık Geliştirme" projesi kapsamında ortaöğretim öğrencilerine uygulanan anket sonuçları, öğrencilerin iklim değişikliğine yabancı olduğunu ortaya koydu. Anket sonuçlarından yola çıkarak TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen proje ile ortak bir proje geliştiren Bakanlık, 8 ilden 120 ortaöğretim öğretmenini iklim değişikliği konusunda bilinçlendirmek için seminer düzenledi.

İklim değişikliği konusunda eğitim gören öğretmenler, Bakanlık tarafından kurulacak bilim kamplarında öğrencileri iklim değişikliği konusunda eğitecek.

Proje ilk etapta Karadeniz, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinde, Trabzon, Samsun, Kayseri, Konya, İzmir, Muğla, Bursa ve Edirne'de hayata geçecek. Bilim kamplarında, 120'si 7. sınıf öğrencisi, 60'ı üniversite öğrencisi 180 öğrenciye iklim değişikliğinin etkileri anlatılacak.

-Enerji verimliliğindeki teşvik 2015'e kadar yüzde 100 artacak

Öte yandan Bakanlık, ilgili tüm kurum ve kuruluşları ile hazırladığı "İklim Değişikliği Eylem Planı"na göre ulaştırma, sanayi, tarım ve enerji sektörlerinde bir dizi projeye imza atacak.

Kuraklık Test Merkezleri, Akıllı Ulaşım Sistemleri, Akıllı enerji şebeke sistemleri ve düşük karbon yoğunluklu sanayi üretimiyle Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele de Avrupa standartlarını yakalamış olacak.

Bakanlık, enerji sektöründe verimlilik uygulamaları için verilen teşvik miktarını 2015 yılına kadar yüzde 100 arttıracak. 2023 yılına kadar ülke çapında elektrik dağıtım kayıpları yüzde 8'e indirilecek. Sera gazlarının azaltılmasında yasal düzenlemeye gidilirken yeni teknolojik gelişmelerin de kullanımının yaygınlaştırılması için çalışılacak. Kamu kuruluşlarının bina ve tesislerinde, yıllık enerji tüketimi 2023 yılına kadar yüzde 20 azaltılacak. 10 bin metrekare üzerindeki veya 250 tep ve üzerinde enerji tüketen kamu binalarında enerji yöneticileri atanacak. 2017 yılından itibaren yeni binaların yıllık enerji ihtiyacının en az yüzde 20'si yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilecek.

2023 yılı itibarıyla demiryollarının yük taşımacılığındaki payı yüzde 15'e, yolcu taşımacılığındaki payı yüzde 10'a çıkarılacak. Denizyollarının kabotaj yük taşımacılığındaki payı yüzde 10'a, yolcu taşımacılığındaki payı yüzde 4'e çıkarılacak. Karayollarının yük taşımacılığındaki payı yüzde 60'ın altına, yolcu taşımacılığındaki payı yüzde 72'ye düşürülecek.

Düzenli depolama sahalarında kapatılan alanların uygun kısımlarında oluşan depo gazları toplanarak yakılacak, enerji üretiminde kullanımı sağlanacak. 2023 yılına kadar vahşi depolama sahalarının yüzde 100'ü kapatılacak. İklim değişikliği ile mücadele ve iklim değişikliğine uyumda tarım sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak bilgi altyapısı oluşturulacak. Orman alanlarında tutulan karbon stok miktarı yüzde 15 artırılacak. 2015 yılına kadar Türkiye'de karbon piyasasının kurulmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Kaynak: AA