Beyşehir’de Yöresel Kıyafetleri Kitaplaştırılacak

Konya’nın Beyşehir, Hüyük ve Derebucak ilçelerinin sandıklardan çıkarılarak görücüye çıkarılan eski yöresel kıyafetlerin kitap haline getirilerek bir katalogda toplanacağı belirtildi.

Beyşehir’de Yöresel Kıyafetleri Kitaplaştırılacak
Konya’nın üç ilçesinde günümüzde düğün, nişan, kına gecesi, asker uğurlaması ve çeşitli etkinliklerde genç kızlar ve bayanlar tarafından sandıklardan çıkarılarak sık sık giyilen yörenin kültürel zenginliğini yansıtan eski kıyafetler toplanıp bir araya getiriliyor. Beyşehir Halk Eğitim Müdürlüğü (HEM) ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ahmet Gündüz, yürütülen çalışma ile yörenin kültürel zenginliğinin sandıklardan çıkarılarak bölgenin bilinmeyen bir yüzünün daha sergilendiğini ifade etti.

Kaymakamın talimatıyla çalışmalara geçen yıl başladıklarını dile getiren Gündüz, “Konya yöresinin tarihi kitaplarını, gezginlerin eserlerini inceledik. Fakat Beyşehir’in eski kültürüne ait giysileri maalesef bulamadık. Bunun üzerine köy ve kasabalarımızı taradık fakat muhtarlarımız ve belde belediye başkanlarımız bu konuda yerleşim birimlerinde herhangi bir şeyin olmadığını söyledi.

Biz buna rağmen görevlendirdiğimiz usta öğreticilerimiz marifetiyle tüm sandıkları ortaya çıkarttık. Sandıkları açtırdığımızda baktık ki, Beyşehir çok zengin. Beyşehir’de yöresel kıyafet kültürü olarak hem çok zengin, 5 vilayetin toplam kültürü kadar kültür hazinesi olduğunu gördük. Yani muhtar, belediye başkanı, biz kendimiz bile farkında değildik bu zenginliklerimizin” diye konuştu.

Beyşehir’in sandıklardan çıkarılan yöresel eski kıyafetlerinin bir kitap ve katalog çalışmasını da yapacaklarını anlatan Gündüz, bu çalışmanın ileri aşamada yöresel folklor çalışmalarına da ışık tutacağını, halk oyunu kıyafetlerine öncülük edeceğini kaydetti.

HEM YÖRESEL KIYAFETLER HEM YÖRESEL YEMEKLER
Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük de, Beyşehir’in giyim, müzik ve yemek kültürünün ortaya çıkarılarak bunların kalıcı hale getirilmesi için çalışmalar yapılması konusunda bir karar aldıklarını belirterek, “Beyşehir, Selçuklu’nun son döneminden itibaren burada milli kültürümüzün yaşatıldığı, milli tarihimizin oluşturulduğu bir belde. Dolayısıyla Eşrefoğulları Beyliği’nin merkezi olmuş, Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar sancak merkezliği yapmış bir yerleşim yerinde elbette ki çok derin ve zengin bir kültür dokusu mevcuttur” dedi.

Geçen yıllar içerisinde bu kültürün canlı tutulamadığını belirten Başıbüyük, başlatılan çalışmalar ile köklerini Eşrefoğulları Beyliği’nden alan tarihi yaşanmışlıklardan edinilen hikaye ve destanların temin edilip, bulunup araştırılarak bunların müzik haline getirilmesi, notalanması, gerekiyorsa, halk oyunu figürü haline dönüştürülmesi şeklinde bir faaliyetin de ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz. Köy ve kasabalarımız, ilçemiz merkezinde artık antika değeri taşıyan ama asırlar önce burada giyilip kullanılan giysileri ‘derleyelim’ şeklinde bir karar aldık. Bunu halkımızla da paylaşıyoruz. Eski yöresel giysilerimizi, yemek kültürümüzle beraber kalıcı hale sokacağız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA