“Şarköy Toplama Kampı Kapatılmalıdır”

Hayvan Hakları Federasyon (HAYTAP) Başkan Yardımcısı ve DOHAYKO’nun Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Şarköy Belediyesi Köpek Barınağı’nı ziyaret etti.

“Şarköy Toplama Kampı Kapatılmalıdır”
Çıtırık, “Burada yaşayan hayvanlar pislik içinde, birbirlerini parçalayarak öldürüyor, uyuz olmuşlar, ölüme mahkum edilmişler. Barınağın iki çalışanı da sağlık sorunları ile karşı karşıya, bu insanlık dışı, ahlak dışı duruma karşı yetkileri göreve çağırarak, bu zulüm kampının, toplama kampının kapatılmasını istiyoruz” dedi.

HAYTAP Başkan Yardımcısı Nesrin Çıtırık, hayvanseverlerle geldiği Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi, belediye köpek barınağında incelemelerde bulundu.

Şarköy’e son olarak 3 yıl önce geldiklerini ifade eden Çıtırık, “Belediyenin köpek barınağını ziyaret ettiğimizde felaketi gördük, hayvanlar kendi idrarları ile iç içe yaşıyorlar, kavga ederek, bir birlerini parçalıyorlardı. Belediye Başkanı Süleyman Altınok’la durumu görüştük, ‘Yasalara aykırı olan bu durumu düzeltin’ dedik.

Aradan geçen süre sonunda şikayetler üzerine bir kez daha Şarköy’e geldik. Hayvanlar yine pislik içinde, çamur içinde, kakaları yiyeceklerine karışmış, uyuz olmuşlar. Burada daha vahim bir durumda, barınakta çalışan 2 görevlinin de bu pis ortamında olması, o kötü havayı soluyor olmasıdır. Burada çalışan iki insanın da sağlığı tehlike altındadır. Buradaki köpeklerin yüzde 90’ı uyuz. 100 den fazla hayvanın olduğu bu bakım evinde veteriner hekim yok, veteriner teknikeri yok.

Sokaktaki hayvanı alıp, buradaki pislik çukuruna koyan belediye o hayvanı korumuyor, onları ağır ağır gelen bir ölüme mahkum ediyor” dedi.

Şarköy Köpek Barınağının hemen şehrin çöplüğünün yanında olduğunu ifade eden Çıtırık, “Barınağın çöplük kenarında olması kesinlikle yasaya aykırıdır. Yasada barınağın nerede ve hangi koşullarda kurulacağı yazılıdır. Çöplük kenarında sahipsiz hayvan bakım evi olamaz. Şarköy Belediyesi devletin yasalarına göz göre göre aykırı davranarak bu bakım evi dediği yeri çöplüğün kenarına kurmuştur. Bunun sebebi ölen hayvanları veya öldürülen hayvanları gözden ırak olarak getirip çöplüğe atmaktır. Bu çöplükte uyuz hayvanlarla dolu. Bu durum insan sağlığı için de tehlikelidir. Çünkü sokak hayvanları bir günde 20 km dolaşabilir. Çöplük, belediyenin attığı uyuz hayvanlarla dolu” dedi.

Belediye Başkanı Süleyman Altınok’un sık sık kendilerine çevre ilçelerde barınak olmadığından söz ettiğini ifade eden Çıtırık, “Belediye başkanı sık sık çevrede bizden başka barınağı olan belediye yok diyor. Keşke o da bu ölüm kampını yapmasaydı. Şarköy halkı şunu bilmeli. Eğer bu belediye başkanı, bu barınağı kurduğu zaman, buraya bir veteriner hekim alsaydı, burada düzenli olarak kısırlaştırma yapılsaydı, bu hayvanlar burada rehabilite olmuş olsaydı, bugün Şarköy sokaklarında köpek sayısı kontrol altında olacaktı. Ve insanları rahatsız edecek sayıda olmayacaktı. Bugün sokaklardaki hayvanlardan eğer vatandaşlar şikayetçi ise bunun bir numaralı nedeni, Şarköy Belediyesinin kısırlaştırma çalışmasını yapmamış olmasıdır.

Şarköy Belediyesi tamamen yasayı kandırmak için, senede iki kez buraya mobil klinik getiriyor. O mobil klinik göstermelik olarak bir miktar hayvanı kısırlaştırmış oluyor. O mobil klinik gidiyor, hayvanlar yeniden üreyerek sokakları doldurmaya devam ediyor. Kısırlaştırma sürekli olarak bir bakım evinde kontrollü olarak yapılmalıdır.

Şarköy Belediye Başkanı kendisi ile yaptığımız görüşmelerde bize 'Şarköy halkı hayvan sevmiyor, köpek sevmiyor' diyor. Bu halkın sevgisizliği değil, Şarköy Belediyesi kısırlaştırmayı düzenli olarak yapmadığı için sokaklarda hayvan sayısı artıyor ve insanların tepkisine sebep oluyor” dedi.

Yetkilileri göreve çağıran HAYTAP Başkan Yardımcısı Nesrin Çıtırık “Burada çalışan iki insanın sağlığı tehlike altında, il sağlık müdürlüğünü göreve davet ediyorum. SGK İl Müdürlüğünü göreve çağırıyorum.

Belediye başkanına hayvan başına idari para cezası kesilerek barınağın kapatılması, çalışanların sağlığını tehlikeye attığı içinde kamu davası açılmasını istiyorum. Hayvanların doğasına uygun şartlar yaratılmamıştır. Ben Şarköy Belediye Başkanından umudumu kestim, insani açıdan, CHP Genel Merkezini, Orman Su İşleri Bölge Müdürlüğünü ve Tekirdağ Valiliğini göreve davet ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA