Karaman'da Su Kuyularındaki Elektrik Trafolarında Sık Sık Hırsızlığın Yaşanması Üzerine, Köylüler Çareyi Trafolarının Başında Nöbet Tutmakta Buldu

Mehmet Çetin - Karaman'da köylüler, tarlalarında bulunan su kuyularındaki elektrik trafolarında sık sık hırsızlık olaylarının yaşanması üzerine hırsızlara karşı nöbet tutmaya başladı.

Kazımkarabekir ilçesine bağlı Özyurt Köyü Muhtarı İlyas Tok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlalarını yer altı kuyularından tedarik ettikleri suyla suladıklarını söyledi.

Tarla sulamasının daha düzenli şekilde yapılması için 8 yıl önce Özyurt Köyü Sulama Kooperatifini kurduklarını ve kooperatif olarak 4 tane kuyu açtırdıklarını ifade eden Tok, "Bu kuyulara çok masraf ettik. Elektrik hatları çektirdik. Trafolar kurdurduk. Bütün bunlar için devlete borçlandık. Tam sulama sorunumuzu çözdük derken, bu sefer de hırsızlar başımıza bela oldu" diye konuştu.

Tok, kuyularda sık sık hırsızlık olaylarının yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hırsızlar, kuyulardaki düzeneklere zarar veriyor. Kabloları kesiyorlar, trafodaki yağı boşaltıyorlar. Bir trafonun tamiri, çalınan malzemelerin yerine konulması bize 3-5 bin liraya mal oluyor. Belki hırsız çaldığı malzemeyi 300-500 liraya satıyor, fakat biz 5 bin liraya yerine koyamıyoruz. Suya en çok ihtiyacımızın olduğu dönemde kuyuları kullanamıyoruz. Sulama sezonu bittiğinde trafoları söküp köye götürüyoruz. Fakat söktürüp götürmek, yeniden kurdurmak ayrı bir maliyet istiyor. Hırsızlık olaylarından bıktık. 8 yılda 20 bin lira zararımız var. Çaresiziz."

Su kuyularının çok geniş bir arazide bulunması nedeniyle jandarma ekiplerinin her zaman her yerde olamadıklarını dile getiren Tok, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Jandarma, bu hırsızlardan bazılarını yakalıyor. Birini yakalasan öbürü çıkıyor ortaya. Biz de kuyuların başında nöbet tutmaya başladık. Nöbet listesi hazırlayıp köy kahvesine astık. Kuyuların başında ikişer kişi nöbet tutuyor. Gece nöbetçileri değiştiriyoruz. Başka çaremiz kalmadı. Çünkü artık ne trafoları tamir ettirecek paramız, ne de bunun için zamanımız var. Tarlamızı birkaç gün gecikmeli sulamamız, tüm emeklerimizi boşa çıkaracak."

Yayıncı: Ahmet Kayır
Kaynak: AA