Ölen Saldırgan İçin Mezar Bulunamıyor

ABD'nin Boston kentinde 14 Nisan'da düzenlenen maratonu kana bulayan saldırganlardan Tamerlan Tsarnaev'in cenazesinin hala defnedilemediği bildirildi.

Worcester cenaze hizmetleri şirketinin yöneticisi Peter Stefan, Massachusetts'deki hiçbir mezarlığın 26 yaşındaki Tsarnaev'in cenazesini istemediğini, cenazeyi defnetmek için zanlının yaşadığı Cambridge kentine başvurduklarını, geri çevrilmeleri durumunda eyalet yetkililerine başvuracaklarını açıkladı.



Stefan, Tsarnaev'in cenazesiyle ilgilenmeyi kabul ettikleri için çok sayıda tehdit telefonu aldıklarını ve cenaze evi önünde sık sık gösteri düzenlendiğini belirtti.

Tsarnaev'in annesinin, oğlunun cenazesinin Rusya'ya gönderilmesini istediğini belirten Stefan, Rusya'nın cenazeyi kabul edip etmeyeceği konusunda henüz herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Cambridge Belediye Başkanı Robert Healy ise henüz Tsarnaev ailesinden resmi başvuru almadıklarını ifade etti.

Aileyi ve defin işlerinden sorumlu cenaze hizmetleri şirketini, başka bir mezarlık bulmaya çağıran Healy, karmaşa nedeniyle zaten rahatsız olan kent halkının başka olay istemediğini belirtti.

Healy, sevdiklerini kent mezarlığına gömen halkın, kaybettikleri yakınlarının huzur içinde yatmasını istediğini sözlerine ekledi.

Eyalet Valisi Deval Patrick de cenazenin nereye defnedileceğinin tamamen aileyi ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.

Tsarnaev'in amcası Ruslan Tsarni ise kimsenin böylesine kötü bir olaya adının karışmasını istemediğini anladığını, ancak dinleri gereği yeğeninin cenazesini defnetmek zorunda olduğunu söyledi.

Boston'da 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen maratonun bitiş çizgisi yakınlarında 10 saniye arayla patlayan iki bomba, 3 kişinin ölümüne, 260'tan fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Tamerlan Tsarnaev, 19 Nisan'da polis ile girdiği çatışmada öldürülmüş, kardeşi Cohar Tsarnaev ise ağır yaralı olarak yakalanmıştı.

-Mezar bulamayan diğer suçlular-

Tarihte işledikleri suçlar nedeniyle halkın nefretini kazanan ve hiçbir yere gömülmesi istenmeyen başka suçlular da var. Bunlardan bazıları şöyle:

Ted Bundy-ABD tarihinin en ünlü seri katillerinden biri olan Bundy, 30'dan fazla genç kadını öldürdüğünü itiraf etmiş ve 1989 yılında idam edilmişti. Bundy'in cenazesi yakılmıştı.

Jeffrey Dahmer-ABD'nin Milwaukee kentindeki evinde ceset parçaları bulunan ve 16 kişiyi öldürdüğü belirlenen Dahmer, 1994'te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış ancak cezaevindeki mahkumlar tarafından dövülerek öldürülmüştü. Annesi Joyce Flint, nekrofili ve yamyamlık gibi sapkın davranışların ardından yatan biyolojik faktörlerin araştırılması için oğlunun beyninin incelenmesini kabul etmişti. Seri katilin babası Lionel Dahmer'in karşı çıkması üzerine Dahmer'in cenazesi ve ayrı bir yerde tutulan beyni yakılmış, külleri annesi ile babası arasında paylaştırılmıştı.

Dylan Klebold ve Eric Harris-ABD'nin Colorado eyaletindeki Columbine Lisesi'nde 1999'da katliam işleyen Klebold ve Harris, 12 öğrenci ile bir öğretmeni öldürdükten sonra intihar etmişti. Halkın tepkisi üzerine Klebold'un bedeni yakılmış, Harris'in cenazesi ise gizlice gömülmüştü.

Adam Lanza-ABD'nin Connecticut eyaletindeki Newtown kentinde 14 Aralık 2012'de önce birlikte yaşadığı annesini öldüren Lanza, daha sonra Sandy Hook İlkokulu'nu basmıştı. Lanza, 20'si çocuk 26 kişiyi öldürdükten sonra intihar etmişti. Lanza'nın cenazesi, babası Peter Lanza tarafından açıklanmayan bir yerde defnedilmişti.

Timothy Mcveigh-Oklahoma City'deki Murrah binasına bombalı saldırı düzenleyerek 168 kişinin ölümüne neden olan McVeigh, 2001'de idam edilmişti. McVeigh'nin cenazesi, yakılmış ve külleri avukatına teslim edilmişti.

Lee Harvey Oswald-ABD'nin eski başkanlarından John F. Kennedy'ye 1963'te suikast düzenleyen ve 2 gün sonra polis tarafından öldürülen Oswald, Teksas'a gömülmüştü. Cenaze, gerçekten Oswald'a ait olup olmadığının belirlenmesi için 1981'de çıkarılmış, sonra tekrar gömülmüştü. Suikastçının ilk tabutu, 2001'de düzenlenen açık artırmada adının açıklanmasını istemeyen bir kişi tarafından 87 bin dolara satın alınmıştı. Kardeşi Robert Edward Lee Oswald, tabutu sattığı için Teksas'taki cenaze hizmetleri şirketine ve California müzayede evine dava açmıştı.

Pol Pot-Kamboçya'da iktidarda olduğu 1975-1979 yıllarında 2 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan Kızıl Kmerlerin lideri Pol Pot, 1998 yılında 73 yaşındayken ölmüştü. Diktatörün cenazesi, Dangrek Dağı'nda araba lastikleri ve eski mobilya yığını üzerinde yakılmıştı.

Adolf Hitler-II. Dünya Savaşı'nda milyonlarca kişinin yaşamını yitirmesinden sorumlu tutulan Nazi diktatörü Adolf Hitler, 1945'te Berlin'deki yeraltı sığınağında eşi Eva Braun ile intihar etmişti. Nazi subayları, Hitler'in bedenini yakmaya çalışmış, ancak Sovyet askerleri kısmen yanmış cenazeyi ele geçirmişti. Hitler'in kafatası ve çene kemikleri, yıllar sonra Moskova'daki gizli arşivlerde bulunmuştu. Hitler'in bedeninin ise Almanya'nın doğusundaki Magdeburg kentindeki bir Sovyet askeri üssüne gömüldüğü ortaya çıkmıştı. Mezar kazılmış, Hitler'den geriye kalanlar yakılmış ve külleri lağıma atılmıştı.

Usame bin Ladin-New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine 11 Eylül 2001'de düzenlenen saldırının arkasındaki El Kaide lideri bin Ladin, 2011'de Pakistan'daki evine düzenlenen operasyonda öldürülmüştü. Bin Ladin'in cenazesi, denize bırakılmıştı. ABD, cenazenin 24 saat içinde defnedilmesini öngören İslami usullerin dikkate alındığını açıklanmıştı.

Muhabir: Umur Koçak Semiz / AP

Yayıncı: Şermin Coşkun
Kaynak: AA