Trabzon’da Yabancıların Mülk Edinme Talebinin 5 Yılda 5 Bin Civarında Olacağı Tahmin Ediliyor

Trabzon’da son yıllarda gerçekleştirilen turizm alanındaki tanıtım ve yatırımlar yabancıların özellikle de Araplar’a yapılan gayrimenkul satışlarının gün geçtikçe arttığını gösteriyor.

Trabzon’da yabancıların mülkiyet sahibi olması ile ilgili Tapu Kadasto Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora göre, yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye’de taşınmaz ve ayni hak edinmesiyle ilgili 6302 sayılı kanun çerçevesinde Trabzon ili genelinde 2012 ve 2013 yılı Nisan ayına kadar 246 kişi gayrimenkul edinmiş olup uyruklarına göre tasnif edildiğinde Suudi Arabistan kökenli vatandaşların çoğunlukta olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Valisi Dr.Recep Kızılcık “Küresel ısınma dolayısıyla dünyamızda yaşanan iklim değişikliği, şehrimizdeki güvenli huzur ortamı ile yurtiçi ve yurtdışında yapılan tanıtım faaliyetleri ilimize olan ilgiyi artırmıştır. Bunun sonucu olarak gelen yabancı turist sayılarında artış devam etmektedir. Bu artşın gelecek yıllarda daha da artacağını düşünüyorum. Bu artışınn Ortadoğu ülkelerinden gelenler bazında daha fazla olacağını tahmin ediyorum. Trabzon’a gelen Arap turist sayısı, üç yıl içinde binler seviyesinden 2012 yılı sonu itibariyle 60 bin 177'ye yükseldi. Bu rakamları verirken özellikle minimum tuttuk ki bir hata yapmayalım diye. Bunun çok daha yukarılarda olması da muhtemeldir. Arap misafirlerimizin bize yılda bıraktıkları paranın 120 milyon dolar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Tapu Kadastro Bölge Müdürü Adnan Cevher ise gayrimenkul alımı ile ilgili yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan uyruklu vatandaşlardan 12 kişi toplam 18 gayrimenkul edinmiştir. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Azerbaycan, Gürcistan İsveç, İngiltere, Hollanda, Almanya gibi ülke vatandaşlarının da şehrimizden gayrimenkul edindiği görülmektedir.Yaptığımız araştırmalara göre 400 civarında konutun Suudi Arabistan ve İran Azerilerine satışı için sözleşmeler yapıldığı, inşaatların bitiminde ise satışının yapılacağı belirtilmektedir. Trabzon’da 3-5 yıl içersinde gayri menkul satışında trendin 5 bin civarında olacağı tahmin edilmektedir. Önemli olan şehrimizin bu değişim ve dönüşüme hazır olmasıdır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA