Büyük Türk Düşünürü ve Halk Ozanı Yunus Emre, Kabrinin Bulunduğu Mihalıççık İlçesine Bağlı Yunus Emre Beldesinde Düzenlenen Törenle Anıldı

Büyük Türk düşünürü ve halk ozanı Yunus Emre, kabrinin bulunduğu Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre beldesinde anıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve diğer protokol üyeleri, Yunus Emre'nin mezarını ziyaret edip dua okudu.

Avcı, törende yaptığı konuşmada, başta Koçdemir olmak üzere programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Sıcak havada vatandaşları uzun programda beklettiklerini ifade eden Avcı, "Bu sıcakta bu yıl maalesef uzun bir programla karışlaşmanız nedeniyle Eskişehir Milletvekili olarak sizden özür diliyorum. Geçen yıl söz vermiştik, sizleri güneşte bekletmeyecektik ama inşallah seneye" dedi.

Avcı, gençlere ve çocuklara bir kaç kitap tavsiyesinden bulunacağını anlatarak, şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanı olarak öğrencilere bazı ödüller vereceğiz ancak bütün öğrencilere bu vesileyle bir-iki kitap tavsiyesinde bulunacağım. Yunus Emre'yi Cumhuriyet döneminde genç kuşaklara tanıtmak konusunda büyük emeği geçen Abdülbaki Gölpınarlı hocamızı rahmetle anarak onun kitaplarını lise ve üniversite öğrencilerimize tavsiye ediyorum. İkincisi, Varlık Yayınları'ndan Burhan Toprak'ın Din ve Sanat kitabından 'ballar balını buldum' bölümü vardır, Yunus Emre'yi anlattığı. Son olarak Sezai Karakoç'un Yunus Emre kitabıdır."

Koçdemir ise Türk milletinin, Yunus Emre'ler, Hacı Bektaş'lar, Hacı Bayram'lar, Şeyh Şabani Veli'ler ve Şeyh Edebali'ler sayesinde layıkıyla sevmeyi öğrendiğine değinerek, Yunus Emre'nin kabrinin bulunduğu mekanın dünya döndükçe her hıdırellezde insanı insan yapan fonksiyonunu daha iyi biçimde yerine getirmesini dilediğini vurguladı.

Destici de bugünlerde Yunus Emre'nin benliğinde barındırdığı sevgi, hoşgörü ve imana daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yaratılanı yaratandan dolayı sevmenin herkesin inancının ve felsefesinin bir gereği olduğunu kaydetti.

Bu topraklarda Kürt'ü, Türkmen'i, Çerkez'i, Laz'ı, Boşnak'ı nasıl bin 200 yıldır kardeşçe yaşamışsa bugün de aynı kardeşlik duyguları içinde yaşamaya devam edeceğin anlatan Destici, "Biz Allah'ın emriyle birbirine bağlanmış kimseleriz. İster içeriden, ister dışarıdan kim, hangi tuzağını kurarsa kursun, bu milleti bölmeye gücü yetmeyecektir. Bu topraklardan sevgiyi, hoşgörüyü ve imanı söküp atamayacaklardır" dedi.

Konuşmanın ardından hafta dolayısıyla düzenlenen Yunus Emre Senaryo Yarışması, Yunus Emre Tiyatro Oyunu Yarışması, Yunus Emre Roman Yazma Yarışması, Yunus Emre Makale Yarışması'nın ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenler ödüllerini aldı.

Senai Demirci'nin Yunus Emre şiirler seslendirdiği etkinlik, Mehmet Kemiksiz konseri ve geleneksel Yunus Emre aşının ikramıyla sona erdi.

Muhabir: Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA