Ehliyet Alırken Hataya Yer Yok

Milli Eğitim Bakanlığı Motorlu Taşıt Sürücü Kursları(MTSK) Yönetmeliği değişti.

Ehliyet Alırken Hataya Yer Yok
Yeni yönetmelik hakkında sürücü kursları yöneticileri ile bir araya gelen Milli Eğitim Şube Müdürü Vahit Duran, “Yeni yönetmelikte hataya yer yok. Artık sınavları şehir merkezinde yapacağız” dedi.

Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği'ndeki değişiklikle ehliyet almak biraz daha zorlaşıyor. Yeni yönetmelikte eğitimlere 5’te 1 oranda devamsızlık yapan adayların kayıtları silinirken, sınavlarda emniyet kemeri takmayan ve sinyal vermeyen adaylarda sınavı geçemeyecek. Ayrıca 5 olan sınav tekrarı da 4’e indirildi.

Yeni MTSK Yönetmeliği ile ilgili Ünye’de faaliyet gösteren Yunus Emre, Güven, Yeni ve Lider Sürücü Kursları yetkilileri ile bir araya gelen Milli Eğitim Şube Müdürü Vahit Duran, yeni yönetmelik hakkında bilgiler verdi. Yeni yönetmeliğe göre teorik ve direksiyon eğitiminde devam zorunluluğuna ağırlık verileceğini ve teorik derslere ve direksiyon derslerinde 5’te 1 oranında devamsızlık yapan adayların kurstan kayıtlarının silineceğini belirten Şube Müdürü Vahiy Duran, bakanlığın devam durumunu sürekli takip edeceğini söyledi.

Milli Eğitim Müdürü Vahit Duran; “08 Haziran’da eski yönetmeliğe göre son bir direksiyon sınavımız var. O sınav Çaybaşı Yolu’nda çalışma olduğundan dolayı güzergah değişikliği yaptık. 2 güzergah belirlendi. Bunu Kaymakamlık kanalıyla İlçe Trafik Komisyonu’na bildirdik. 1.si eskiden olduğu gibi İmam Hatip Lisesi ile 1. Hamarat Petrol arası. Eğer komisyon kabul etmez ise 2. olarak 1. Hamarat Petrol ile İnkur’daki 2. Hamarat Petrol arasında 8 Haziran’daki sınavı yapmayı düşünüyoruz. Onun haricinde herhangi bir güzergahımız yok” dedi.

“Ünye bu yönünde şanssız, çünkü daha sağlıklı bir sınav yapma alanımız yok” diyen Duran, “2013’te 4.grup sürücü eğitimleri 01-10 Haziran arası açılacak. Bunun sınavı 20-21 Temmuz arası olacak ve bu sınavı biz yeni yönetmeliğe göre yapacağız. Bu da şehir merkezinde olacak. Biz burada bir istişare yapacağız. İlçe Trafik Komisyonu’yla şehir trafiğinde güzergah belirleyeceğiz. Belirlediğimiz güzergahta hemzemin geçidi, ışık, kavşak ve eğimli yok olacak. Aday en iyi şekilde yetişecek, şehir trafiğine çıkacak ve ehliyetini alacak” dedi.

Adayın en ufak bir heyecanının bile sınıfta kalmasına neden olacağını belirten Duran, “Eskiden değerlendirme formunda aday yüzde 30’dan fazla kötü puan alıyor ise sınıfta kalıyordu. Şimdi ise EK3 ve EK4’de böyle bir alternatif yok. EK3 A1, A2 ve H adayları için, EK4 ise B,C,D adayları içindir. Ancak burada emniyet kemerini takmazsa adayı hemen indiriyoruz, sinyal vermedi, heyecanlandı aracı çalıştıramadı indiriyoruz. Hata yapmayan aday 30 dakikalık süreçte sınavdan geçecek. Herhangi birini yapmayan aday direk sınıfta kalacak ve puan verme olayı olmayacak. Böylelikle sürücü adayları bundan sonra çok iyi yetişecek demektir” diye konuştu

Usta öğretici bu aday şehir trafiğine çıkar kanaati oluştuktan sonra simülatörden veya pistten şehir trafiğine alınacağını belirten Vahit Duran, “Şehir trafiğinde B, E, D, F, G, H sertifikalarında kaçar saat çalışması gerekenler yönetmenlikte belli. Bu çalıma süresince aday çalışacak, sınava girecek. Eskiden 5 kez sınava giriyor idi bu sefer 4 kez girecek. 4 sınavın sonunda da başarısız olur ise tekrar kursa müracaat ederek çalışma farklarının belirlenip kursa ödeme kaydı ile tekrar çalışıp tekrar sınava girme hakkı kazanacak” şeklinde konuştu.

Vahit Duran, yeni yönetmelik gereği Ehliyet sınavlarının 3’lü komisyon tarafından yapılacağını belirtti.

Kaynak: İHA