Çankırı'da Çeltik Ekimi Başladı

Çankırı - Çankırı'da çiftçiler çeltik ekimine başladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 11'nin Çankırı'dan karşılandığını söyledi.

Gamzeli, üreticilerin tarlalarını hazırlayarak ekime başladığını belirterek, çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü kaydetti.

Türkiye'nin en önemli çeltik üretim sahalarından Kızılırmak Ovası'nda 30 bin dekar alanda ekim yapıldığını vurgulayan Gamzeli, "Ürettiğimiz Kızılırmak pirinci, Türkiye piyasasında ağız tadıyla yer bulmuştur. Bu ürünü Türkiye'ye tanıtmaktan mutluyuz" diye konuştu.

Gamzeli, Çankırı'da bir dönümden 700-800 kilogram ürün aldıklarını dile getirerek, yapacakları bakımla verimi bir tona çıkaracaklarını anlattı.

Ekim sürecinde bazı sıkıntılar yaşandığını kaydeden Gamzeli, "Kızılırmak Nehri'nde suyun yetersizliğinden kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşandı. Kanallara su çıkmadı. Suyun artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Sakarca köyünde çeltik üreten Eyüp Baykara ise ektikleri pirincin karşılığını alamadıklarını savunarak, "Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 11'ini karşılıyoruz ama ne yazık ki kimse ismimizi bilmiyor" ifadesini kullandı.

Üretici Hatice Şimşek ise çeltik arazisini hazırlama telaşında olduklarını belirterek, ailesiyle ekim için tarlada çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA