Aykanat ve Şahin Araban'ın Tarihi Mekanları İnceledi

Gaziantep’in Araban ilçesini ziyaret eden Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, Araban Kaymakam Vekili Muhammed Serkan Şahin ile birlikte ilçedeki tarihi mekanlarda incelemelerde bulundu.

Aykanat ve Şahin Araban'ın Tarihi Mekanları İnceledi
Araban Kaymakam Vekili Muhammed Sekan Şahin ile ilçeye bağlı Gümüşpınar köyü sınırlarındaki Sıtma Pınar Çayı üzerindeki Septimus Severus Köprüsü ile Hisar Köyündeki tarihi Anıt Mezarda incelemelerde bulundu. Elif Beldesi Belediye Başkanı İbrahim Çobanoğlu ile de bir süre görüşen Araban Kaymakam Vekili Muhammed Serkan Şahin ile Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Mehmet Aykanat daha sonra Elif Beldesi tarihi Anıt Mezarda yürütülen restorasyon çalışması sorumlusu Arkeolog Ali Korkmaz’dan çalışmalar hakkında bilgiler alarak yapılan çalışmaları yakından inceledi

Aykanat, 1 Kasım 2012 tarihinde restorasyon çalışması başlatıldığı Elif Beldesi tarihi Anıt Mezarın çevresinde yaklaşık bin 200 metrekarelik bir alanda peyzaj çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.

Aykanat, “Elif Beldesi antik Sugga kenti olup, Roma dönemi yol güzergahlarını gösteren antik haritadaki bilgilere göre Dolikhe (Dülük)- Samosata (Samsat) ile Zeugma-Samosata yollarının kesişme noktası civarındadır. Elif Beldesi Anıt Mezarı kesme taştan inşa edilmiş olup, yüksek bir kaide üzerine oturan gövde ve gövde üzerini örten tonozlu bir örtü sisteminden oluşmaktadır. Anıt mezarın doğu, batı ve güney cepheleri kemerli, kuzey cephesi ise duvar örülerek kapatılmış, alt orta kısmında ise dikdörtgen bir kapı açıklığı bırakılmıştır. İlçenin önemli tarihi eserlerinden olan ve restorasyon çalışmaları hızla devam eden Elif Beldesi Anıt Mezar da restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması Temmuz ayının ortalarına doğru tamamlanarak turizme açılacaK" dedi.

Elif Belde Belediye Başkanı İbrahim Çobanoğlu da, Beldeyi ziyaret eden Araban Kaymakam Vekili Muhammed Serkan Şahin ile Gaziantep İl Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Mehmet Aykanat’a teşekkür etti.
Kaynak: İHA