Abd'li Öğrencilere Kına Geceli Veda

Antalya - ABD'nin New Jersey eyaleti Rutgers The State Üniversitesi'nden Suzanne's Projesi kapsamında Türkiye'de köy hayatını tanımak için Antalya'ya gelen ve iki haftalığına köylü olan beş kız öğrenciye kına geceli veda etkinliği düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü ile Rutgers The State Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde Antalya'nın Aksu ilçesine bağlı Boztepe köyüne gelen beş kız öğrenci ve öğretim üyesi Prof. Dr. Robin Brumfield, iki haftalık programı tamamladı.

Boztepe sakinleri, Muhtar Tevfik Şenozan'ın evinin bahçesinde Amerikalı gençlere kına geceli veda etkinliği düzenledi.

Köylüler, ABD'li konuklara, yöresel yemeklerden ikram etti. Yemeğin ardından gençlerle köylüler müzikler eşliğinde dans etti, çifte telli oynadı, halay çekti.

ABD'den gelen öğrenciler arasında bulunan Türk asıllı Meryem Üzümcü, gecede yöresel kıyafet giyerek temsili gelin oldu. Mumlarla süslü kına tepsisini taşıyan köylüler, "kına türküsü" söyleyerek Üzümcü'nün etrafında toplandı. Üzümcü ve Amerikalı arkadaşlarının eline kınaların yakıldığı gecede köyden bir genç de temsili damat oldu ve gelinle dans etti.

-"Ayrılmak zor olacak"

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Burhan Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki haftalık programın tamamlandığını ve ABD'li gençleri memleketlerine uğurlama vaktinin geldiğini kaydetti.

Öğrencilerin köy halkıyla iletişimlerini sosyal medya üzerinden sürdüreceklerini ve aileleri ülkelerine davet ettiklerini söylediklerine değinen Özkan, "Aileler ayrılırken ağlayacaklarını söylüyorlar. Duygusal bir ortam olacak, ayrılık kolay olmayacak. Kimi aileler öğrencileri kendi çocukları gibi gördüler. Çocuklar gündüz hem ders gördü hem de çiftçilere tarlada, köy işlerinde yardım etti. Gelecek yıl en az 3 grubu getirmek istiyorlar" dedi.

Rutgers The State Üniversitesi öğrencilerinden Kiyanna Stewart da iki haftalık program çerçevesinde Türk insanının misafirperverliğini yakından görme fırsatı bulduğunu belirterek, Amerikalı insanlarla Türk insanları arasındaki benzerliklerin farklılıklardan daha fazla olduğuna dikkati çekti. Stewart, "Burada edindiğim tecrübeleri, güzel hatıralarımı ülkeme döndüğümde arkadaşlarımla paylaşacağım. Öğrendiğim Tükçe kelimeler; 1'den 10'a kadar sayabiliyorum. İyi geceler, iyi sabahlar, teşekkürler, erik, su, salatalık, domato, patato, muz, pizza, yemek, kahvaltı, karnım aç, diyebiliyorum" diye konuştu.

Muhtar Tevfik Şenozan da ABD'li öğrencilerle iletişim kurmakta zorlanmadıklarını, çok iyi anlaştıklarını söyledi.

Şenozan, "Köyde araziye götürdük, tarlada çalıştılar, balık tutmaya götürdük. Çok keyifli iki hafta geçirdik. Alışmıştık. Ayrılmak zor olacak bizim için" dedi.

Kaynak: AA