"Dünya Çapında Bir Proje"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin en gelişmiş çocuk hastanesi, en ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme parkı ile ekolojik binalar, çalışma ve sosyal alanlarını barındıracak Bio İstanbul'un "dünya çapında bir proje" olduğunu bildirdi.

Bio City Development Company,TOKİ iştiraki Emlak Planlama Proje Yönetimi ortaklığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ desteğinde kurulacak Bio İstanbul, Başakşehir'deki satış ofisinde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Bayraktar, projenin görüşmelerine 4 yıl önce başladıklarını belirterek, Bio İstanbul'un, 'dünya çapında bir proje' olduğunu vurguladı. Dünyada sağlık ve hayat kalitesinin artmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu kapsamda çocukların 16 yaşına kadar olan hayatının kalitesini artırmaya, sağlığını geliştirmeye, bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda ileri araştırmaya yönelik İsviçre'nin Zürih kentinde bir hastane kurulduğunu anlattı. Bayraktar, Bio İstanbul'un Zürih'teki hastaneden daha kapsamlı olduğunu kaydetti.

Bio İstanbul'un, çok iddialı bir sağlık merkezi olacağını vurgulayan Bayraktar, 'Bu projenin içerisinde, çevre konusunda da çok titiz bir inovasyon var' dedi. Erdoğan Bayraktar, proje kapsamındaki yapıların, aynı zamanda ekolojik sistemi koruyacaklarını ve enerji verimliğine sahip olacaklarını dile getirdi. Projenin hayata geçirildiği bölgeye yakın bir noktada da bin 200 yataklı şehir hastanesi kurulacağını hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti: 'İstanbul dünyanın en büyük 20 metropolünden biri. Bugün 17. sıralarda görünmesine karşın, birçok yönden aslında ilk 3 sırada yer alıyor. İstanbul tarihi ve yapısı olarak bir derinliğe sahip. Bu merkezde, yaklaşık 20 bin kişi çalışacak. Türkiye'ye dönmek isteyen, vatan özlemi çeken pek çok değerli doktorumuz, profesörümüz de inanıyoruz ki, buraya gelecek ve araştırmalarını artık Türkiye'deki bu merkezde yapacak. Ayrıca Zürih'teki merkezin kuruluşunda yer alan değerli doktorlarımızdan da bu projeyi oluştururken çok büyük destek aldık. Bio İstanbul'da ayrıca 10 bin nüfuslu bir yerleşim yeri olacak. Alçak katlı, ekolojik ve kendi enerjisini kendi yaratan binalar olacak. Burada, 3 sene içerisinde ilk teslimi yapacağız.'

-'Proje, Türkiye'nin sağlık konusundaki marka değerini artıracak'-
Bayraktar, proje içindeki İlaç Araştırma Merkezi'nin büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, 'Bu proje, Türkiye'nin sağlık konusunda marka değerini artıracak. Bugün Türkiye'nin yakaladığı istikrar, kalkınma, gelişme dünyanın ciddi şekilde dikkatini çekmekte' ifadelerini kullandı. Türkiye'ye Avrupa, Asya, Afrika'dan tedavi olmak için hastalar geldiğini, devlet olarak da ellerinden gelen yardımı yaptıklarını belirten Bayraktar, ancak özel sektör ve bilim adamların katkılarının Türkiye'yi çok daha değişik boyuta taşıyacağını kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bio İstanbul Projesi'ni çok önemsediklerini belirterek, 'Burası, İstanbul'un diğer sağlık departmanlarıyla da entegre olmak suretiyle dünya çapında bir merkez olacak. Daha şimdiden birçok araştırma ve ilaç firması buradan yer almak için müracaat etmiş durumda. Bu bakımdan hayırlı olmasını diliyorum' diye konuştu. Muhabir: Hatice Şenses Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA