Akut Üyelerince Rize'de Kurulan Deprem Simülatörü İle Deprem Anı ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Uygulamalı Olarak Anlatıldı

Arama Kurtarma Derneği üyeleri, "Hayata Devam Türkiye" Projesi kapsamında kurulan deprem simülatörü ile vatandaşlara ve öğrencilere depremde yapılması gerekenler konusunda uygulamalı eğitim verdi.

AKUT ve AK Sigorta işbirliğiyle başlatılan projeyle oluşturulan afet eğitim tırı Rize'ye geldi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, öğrenciler ile aileleri simülatörde 7,4 büyüklüğünde deprem deneyimi yaşadı. 45 saniye süren deprem sırasında öğrencilere, eşyaların sabitlendiği güvenli oda ile sabitlenmemiş eşyaların bulunduğu güvensiz oda arasındaki fark, uygulamalı gösterildi. Eğitime katılanlar, tırda oluşturulan güvenli ve güvensiz odada depremin etkilerini görme fırsatı buldu. Proje koordinatörü Burçak Seyis, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ay sürecek etkinlikte gittikleri bölgelerde insanlara deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hakkında eğitim verdiklerini söyledi.

Tırdaki odalarda depremi insanlara yaşattıklarını ifade eden Seyis, şunları kaydetti: "Ayrıca çocuklara yönelik afet bilinçlendirme seminerleri düzenliyoruz. Bu yıl projenin dördüncüsünü uyguluyoruz. 3 yılda proje kapsamında 30 il, 150 ilçeye ulaştık. Bu sene ise hedefimiz 22 il ve 22 ilçeye ulaşmak. Dokuzuncu ilimiz olan Rize'deyiz. Bundan sonra da Türkiye turumuza devam edeceğiz. Amacımız önce öğrencilere ulaşmak."

Muhabir: Fikret Delal / Asena Akçay
Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA