Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, 13. Komatek İş Makinaları Fuarı’nı Açtı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 13. KOMATEK İş Makinaları Fuarı'nın açılışına katıldı.

Açılışta yerli iş makinesi üretecilerine müjde veren Ergün, Kamu İhale Kanunu'nda, kamu alımlarında yerli ürünlerin kullanımını belirli kriterlerle zorunlu hale getiren bir düzenleme yapılacağını söyledi.

13. KOMATEK İş Makineleri Fuarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışta konuşan Nihat Ergün Türkiye’nin en büyük fuarını açtıklarını ve bunun Türkiye’ye örnek olması gerektiğini söyledi.

Yerli iş makinesi üreticilerinin son dönemde önemli başarılar elde ettiklerini ifade eden Ergün, bu başarıların devamının gelmesini dilediklerini söyledi.

Ergün, fuara katılan firmaların standlarını gezerek, firma yetkililerden üretilen iş makinaları hakkında bilgi aldı. Bir firmanın standında firma sorumlusuna ihracat rakamlarını soran Ergün, 'İhracat yapmıyoruz' cevabını alınca şirketin tanıtım eksikliği olduğunu söyledi.

Hidromek Şirketi’nin standının açılışını yapan Ergün, burada bir iş makinesinin direksiyonuna oturdu.

"YERLİ MALI YÜZDE 15 FAZLA DA OLSA YERLİ MALININ KULLANILMASI ZORUNLU HALE GETİRİLECEK”
Açılışta basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ergün, belediyelerin iş makinelerini genellikle yurtdışından satın aldıklarının hatırlatılması ve yerli iş makinesi kullanılması için ne gibi teşvik politikaları izleneceğinin sorulması üzerine, hem özel sektörün, hem kamu kurumlarının, hem de kamuya iş yapan firmaların, Türkiye'de üretilen iş makinelerini gönüllü olarak kullanmasını istediklerini ifade etti.

Türkiye'de yerli iş makinesi kullanım oranının ciddi oranda attığına işaret eden Ergün, bunu yeterli görmediklerini, bu oranın daha da yükselmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Kamu İhale Kanunu'nda yerli ürünlere fiyat avantajı getirdiklerini, bunun yerli istekli lehine bir fiyat avantajı olduğunu kaydeden Ergün, "Size mal satacak kişi yerliyse size ne mal satarsa satsın ona avantaj sağlıyordunuz. Halbuki biz kişiye değil Türkiye'de üretilen ürüne avantaj sağlansın istedik. Kanunda bu yönde bir değişiklik yaptık. Kamu, fiyat avantajı yakaladığında yerli ürünü satın alıyor. Yüzde 15'e kadar pahalı bile olsa kimse ona 'neden pahalısını aldın' diye sormuyor. Fakat bunun da yeterli olmadığını gördük. Türkiye'de yerli ürünlerin kamu tarafından kullanılmasını belirli kriterler getirerek zorunlu hale getirmemiz gerekiyor. Şu anda Kamu İhale Kanunu'nda böyle bir değişiklik sözkonusu. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda bu konuda bir karar çıkarmıştık. Bu karar çerçevesinde Kanun çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Ergün, yakın bir zaman içinde kamu alımlarında Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımını belirli kriterlerle zorunlu hale getiren düzenlemeyi tamamlayacaklarını söyledi

Açılışta konuşan Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş ise Makine sektörünün sorunları dile getirdi.

Hızla büyüyen makine sektörü için daha modern bir fuar alanının olması gerektiğini vurgulayan Cüneyt Divriş, “Bu fuarın muadili olan yurt dışı fuarlar ile rekabet etmek ve yatırımcı çekmek adına bu adımın atılması en önemli isteğimizdir” dedi.

Konuyla alakalı olarak gerekli girişimlere başladıklarını dile getiren Divriş, “Sizlerin desteği ile bu problemin çözüleceği kanaatindeyiz. 2015 yılında yapılacak olan KOMATEK Fuarını, Akyurt’taki yeni fuar alanında uluslararası standartlarda gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Sektörün KDV sorunu olduğunu altını çizen Divriş şöyle devam etti: “Geçen dönemde KDV’nin yüzde 8 olması ve Leasing konusunda bazı ürünlerin dışarıda kalması sektörü olumsuz yönde etkilemiştir. Bu konuda devletin ilgili kurumlarından konuyu tekrar incelemelerini ve yatırım mallarında KDV ve Leasing uygulamalarının yeniden gözden geçirmelerini talep ediyoruz. KKDF konusunda yapılan uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi ve KDV iadeleri konusunda devletimizin ilgili organlarından başvurularımıza cevap beklemekteyiz.”
İnşaat makinelerinin 2012 yılı performansını da değerlendiren Cüneyt Divriş, “Sektörümüz bu satış adetleri ile Avrupa’da ilk 4 içerisinde, Dünya’da da 11’inci sıraya ilerlemiş durumda. 2012 Nisan ayında 3 bin 583 makine satışı gerçekleştiren sektörümüz, 2013 yılı Nisan ayında 4.483 makine satarak yüzde 25.1 büyüme gerçekleştirdi. İnşaat ve yatırım sektörüne bağlı büyümemizi bu yıl da süreceğimizi tahmin etmekteyiz. 2013 için beklentimiz büyüme trendinin sürmesi ve 15 bin adet satış ile yeni bir rekora imza atmak olacaktır. 2014 yılında ise iş makinesi satış beklentimiz 16 bin 500 adet” dedi.

İstanbul’da yapılması planlanan 3. Hava Limanı Projesi, Kanal İstanbul Projesi, Kentsel Dönüşüm ve Madencilik Sektörleri sektörümüzü canlandıracak en önemli faktörler olacağını vurgulayan Divriş, “2023 vizyonuna baktığımız da 10 yıl içinde ihracatımız ve ithalatımız 10’ar milyar dolara, ticaret hacmimiz 30 milyar dolara çıkacak. Dünyanın 6. Büyük pazarı ve Avrupa’nın ise en büyük pazarı haline geleceğiz. Satış adedimizin ise 10 yıl sonra 30 bin adetlere çıkacağını öngörmekteyiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA