Başbakan Erdoğan: “Tarih Yazıyoruz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3. Boğaz Köprüsü projesi ile tarih yazdıklarını söyledi.

Proje ile İstanbul Boğazı’na 3. gerdanlığı taktıklarını ifade eden Erdoğan, köprü güzergahının ormanları koruyacak şekilde belirlendiğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3. Köprü temel atma törenine katıldı.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, projenin temelinin İstanbul’un fethinin 560. yıldönümünde atıldığına dikkat çekerek, “İstanbul’un fethini gerçekleştiren o şanlı padişahı, komutanlarını, neferlerini rahmetle yad ediyorum. Ruhu şad olsun. Fatih Sultan Mehmet bundan 560 yıl önce İstanbul’u fethederek tarihin akışını değiştirmiş ve aydınlık bir çağın kapılarını aralamıştı. Fatih Sultan Mehmet, fetih ruhunu da kendisinden sonra gelen nesillere miras olarak devretmişti. Cihanı titreten döneminin en büyük ordularına kumandanlık eden, cihan devleti Osmanlıya sultanlık eden Fatih Sultan Mehmet, asıl hünerin şehirler imar etmek, halkın kalbini kazanmak olduğunu ifade etmişti. Bizler geçmişimizden aldığımız ilhamla İstanbul’da ve diğer vilayetlerimizde tarih yamaya devam ediyoruz. Bugün İstanbul fethini 560. yıldönümünde sizin huzurlarınızda bir kez daha tarih yazıyor, dev bir projenin temellerini atıyoruz” dedi.

“İSTANBUL BOĞAZINA 3. GERDANLIĞI TAKIYORUZ”
İstanbul Boğazı’na 3. gerdanlık taktıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, Bir medeniyet şehri olan İstanbul’a bir medeniyet projesi kazandırıyoruz. Raylı sistemiyle bu köprümüz farklı bir özellik arz ediyor. Bununla birlikte nasıl ki Marmaray’da Pekin’i Londra’ya bağlayan bir yüksek hızlı tren varsa, burada aynı şekilde farklı makaslarla birlikte bunun bir alternatifini görmüş olacağız. Artık İstanbul içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Bağlantı yolları ile çok farklı bir görüntü arz edecek. Bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından bu muhteşem şehre bu köprüyü inşa ediyor ve 3. bir gerdanlığı takıyoruz” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan kısa bir süre önce ihalesi yapılan 3. havalimanı projesine de değinerek, “Bazıları bilmiyor çünkü ağzı olan konuşuyor. Havalimanı nerede yapılıyor haberi yok. Televizyonlarda ‘dinliyorum zaman zaman şu kadar ağaç kesiliyor’ diye. Nerede yapılıyor bu haberi yok. Daha önceleri oralar taş ocakları, kömür ocakları bu tür yerlerdi. Şimdi orada modern bir proje hayata geçerken insan odaklı bir havalimanı yapılmak suretiyle İstanbul’un şu anda mevcut havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor. Gecikmeli kalkışlar sebebiyle şikayetleri dinliyoruz. Ama şu anda yapılacak havalimanında Allah’ın izni ile 5 pisti ile, modern terminal binaları ile artık bu tür beklemelerin olmayacağı bir havalimanına kavuşuyoruz. Buradan milletiniz olarak siz kazanıyorsunuz ve devletiniz aynı zamanda kazanıyor”
“BOĞAZ’DA 7 AY YANAN İNDEPENDENTA’YI UNUTMADIK”
Kanal İstanbul projesine yönelik eleştirileri de yanıtlayan Başbakan Erdoğan, “Bununla ilgili de çok konuşacaklar ama kervan yolda gerekli. Bizim işimiz var, yapmamız gerekenler var. Şu güzel boğazda sorun kaç kıvrım var, sıkıntılı yer var bilmezler. Biz bu dersi çok çalıştık. Boğaz’da 7 ay yanan İndependenta gemisinin İstanbul’a ne denli korkular yaşattığını unutamayız. Biz çevrecilik anlayışımızın lafla değil alternatiflerini üretmek suretiyle inşallah Karadeniz’i Marmara’ya bağlamak suretiyle bir taraftan bu ağır tonajlı gemilerin geçişine imkan hazırlayacağız. Orayı da yine yap işlet devret modeli ile yapacağız. Onun her iki tarafından modern şehir imar ederken nüfusu İstanbul’a çekmenin, değil İstanbul içindeki nüfusu buralara dağıtmanın planını yapıyoruz”
“HALİÇTEKİ TERSANELER KALKACAK”
Haliçte yapılacak yeni bir projeden de bahseden Erdoğan, “Haliç’te bu günlerde yeni bir ihaleye hazırlanıyoruz. Bu ihaleyle de Haliç’imizin o maalesef kabullenemeyeceğimiz bir yanı var ki tersaneler. Bütün oraları yeni bir muhteşem projeyle değiştiriyoruz. Haliç’in içindeki o çamurları alıp geçtiğimiz gün açılışını yaptığımız Vialand’ı o şekilde yaptık.. Buradan taşınan çamurlarla orası oldu. Orada bir çevre projesi hazırladık. Çevrecilik adına konuşanlar gitsinler orayı bir ziyaret etsinler. Biz laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

“PROJE GÜZERGAHINI ORMANLARI KORUYACAK ŞEKİLDE BELİRLEDİK”
3. köprünün yapımına karşı çıkan zihniyetin Vatan Caddesi’nin yapılmasına da karşı çıktığını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Biz bu ufuksuz yaklaşımları ciddiye almıyoruz, almayacağız. Biz hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyeceğiz. Geleceğin Türkiye’sini inşa etmeyi sürdüreceğiz. Projenin güzergahını Belgrat Ormanları, Fatih Ormanları, Polanezköy Milli Parkı gibi orman alanlarını koruyacak şekilde belirledik. Güzergahı özellikle İstanbul’a su sağlayan bu göletlerin sınırları dışından geçirdik ve su kalitesini koruduk. Bu proje milletin gurur tablosu olacak. Proje tamamlandığında dünya çapında bir rekora da imza atmış olacağız. Bu projenin maliyeti yaklaşık 3 milyar dolardır. Gerçek rakamla baktığımızda 4.5 milyar TL’ye mal olacak. Her şeyi ile dünyada örnek bir proje oluyor”
“PROJE İKİ YILDA BİTİRİLSİN”
Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından müteahhit firmaları da kürsüye çağırarak, projenin bitiş tarihi ile ilgili pazarlık yaptı. Başbakan Erdoğan 3 yılda bitirilmesi planlanan projenin 2 yılda bitirilmesini istedi. Müteahhit firmalar da Başbakan Erdoğan’ın isteği doğrultusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Kaynak: İHA