3. Boğaz Köprüsü Temel Atma Töreni

İstanbul - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bilmemiz, düşünmemiz ve inanmamız gerekir ki; terörün asıl sebebi, Türkiye bu projeleri yapmasın, güçlenmesin, kuvvetlenmesin, dünyada lider olmasın diyedir. Fitne ve fesat bunun için kaynatılıyor. Millet olarak bu tuzağa düşmememiz, güven, huzur ve istikrar içerisinde, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daha da derinleştirerek, bugün temelini attığımızı köprüye ilaveten, gönül köprülerimizdeki şeritleri daha da artırarak, geleceğe güvenle bakmamız gerekiyor" dedi.

Çiçek, Garipçe'deki 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu temel atma törenindeki konuşmasında, İstanbul'un fethinin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Böylesine kutlu bir günde ecdadımıza layık, Fatih Sultan Mehmet'e ve fethin kahramanlarına layık bir hizmet için buradayız" dedi.

Köprünün, Türkiye'nin geçmişini geleceğine bağlayacağını söyleyen Çiçek, Yahya Kemal'in, "Biz millet olarak, ne harabiyiz ne harabatiyiz, kökü mazide olan bir atiyiz" sözlerine atıfla, "İnşallah geçmişimizi geleceğe bağlayacak bu köprü, insanımıza, insanlığa, huzur, barış getirecek ve bir gönül köprüsü olacaktır. Belki de fetih günlerini, en anlamlı şekilde kutlamanın yolu, bir taraftan Fatihalarımızı, dualarımızı kahramanlarımıza göndermek, öbür taraftan onların ruhlarını şad edecek bu büyük eserleri, projeleri milletimize kazandırmaktır" diye konuştu.

Çiçek, törene gelirken aklından geçen iki şeye değinirken, şunları söyledi:

"Bu projenin maliyeti 3 milyar dolar olarak ifade edildi. Daha dün denecek kadar kısa bir süre evvel bu ülke 1 milyon doları bulamıyordu. Yurt dışındaki büyükelçilerinin parasını ödeyemedi, devletin çeki karşılıksız çıkmıştı. Türkiye, 70 sente muhtaç idi. Bakınız, Türkiye 70 sente muhtaç bir ülke olmaktan çıktı, sadece 1 projesine, o da özel sektör eliyle, 3 milyar dolar harcayacak bir noktaya geldi. 1 milyon doları bulamadığı için Özal'ın hasta yatağından, Hacettepe Hastanesi'nden çıkıp Avrupa yollarına, Lüksemburg'un kapısına 1 milyon dolar için gittimiz günleri milletimizin unutmaması lazım.

İkincisi... Boğaz üzerinde 2 köprü daha var. İkisini de devlet yaptı. Bugün ne mutlu bize ki aradan geçen kısa süre içerisinde özel sektörümüz daha büyük projeleri, köprüleri, barajları, havaalanlarını, hızlı demir yollarını, trenleri inşa edecek noktaya geldi. Bunun sırrı nedir diyorsanız, güven ve istikrardır. Bu iki sihirli kelimeyi milletimizin hiçbir zaman unutmaması lazım."

Anadolu'da "Yıkılacak duvarın altına akıllı hiç kimse oturmaz" diye bir atasözü olduğunu dile getiren Çiçek, "Eğer Türkiye güven vermese, Türkiye'de istikrar olmasa, Türkiye'nin geleceği karanlık olsa, hiç kimse gelip kimse bu türlü projelere yatırım yapmaz. Değil para vermek, günahını bile vermez. Sadece 3-4 ihalede bile devlet yatırımının 2 katı özel sektör dışardan içerden yatırım yapabiliyorsa, Türkiye'nin geleceği aydınlıktır. Buna hepimizin inanması lazım" ifadelerini kullandı.

Projelerin, söylenenden, anlatılandan çok fazla anlamı ve önemi olduğunu vurgulayan Çiçek, "İnşallah her 29 Mayıslarda ülkemiz, milletimiz, güven, huzur ve istikrar içerisinde olduğu müddetçe, daha büyük projeleri hem devlet eliyle hem özel sektör eliyle hayata geçirecektir" dedi.

-"Fitne ve fesat bunun için kaynatılıyor"

Cemil Çiçek, Türkiye'nin uzun zamandan bu yana terörle uğraştığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bilmemiz, düşünmemiz ve inanmamız gerekir ki; terörün asıl sebebi, Türkiye bu projeleri yapmasın, güçlenmesin, kuvvetlenmesin, dünyada lider olmasın diyedir. Fitne ve fesat bunun için kaynatılıyor. Millet olarak bu tuzağa düşmememiz, güven, huzur ve istikrar içerisinde, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daha da derinleştirerek, bugün temelini attığımızı köprüye ilaveten, gönül köprülerimizdeki şeritleri daha da artırarak, geleceğe güvenle bakmamız gerekiyor. Allah hepimize daha güzel, daha mutlu günler göstersin."

Kaynak: AA