Geleneksel Batırık Şöleni

İçel’in Erdemli ilçesinde Ermenekliler Danışma ve Dayanışma Derneği tarafından 15. Geleneksel Batırık Şöleni düzenlendi.

Geleneksel Batırık Şöleni
Erdemli Talat Göktepe Çamlığı’nda düzenlenen şölende misafirlere batırık, sıkma ve ayran ikram edildi. Ankaralı Coşkun konserinin de düzenlendiği şölende Ermenek kültürü ve yaşantısı yaşatılmaya çalışıldı.

Şölende konuşan İlçe Kaymakamı İbrahim Özefe, “Bu tür etkinlikler, yöre ve yer ismiyle kurulan dernekler, ilişkileri sıklaştırmak, gelenek ve görenekleri yaşatmak bakımından önemli. Tabi ki bu bir tarih, bir ayrışma değil. Bizim Ermenekli olmamız, Erdemlili olmamız, Konyalı olmamız, şuralı buralı olmamız kendimizi takdim bakımındandır. Yoksa birkaç göbek ötede belki de atalarımız bir, o kadar uzun gitmeye de gerek yok. Şöyle bir baktığımızda geleneklerimiz, göreneklerimiz, yaşantımız, kültürümüz bir. İnancımız bir. Hepimiz aynı havayı teneffüs ediyoruz. Dolayısıyla bu tanımlama Yunusumuzun deyişiyle, “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım”. Hepimiz bu toplumun ayrı renkleriyiz de demiyorum. Aynı renge parlaklık veren, aynı renge canlılık veren farklı tonlarıyız. İnsanların bir biriyle etkileşimini sosyal medya üzerinden, sanal alemden yapmaya başladığı bir ortamda bir çağda, birbirimizi tanımak, geleneklerimizden kopmamak önemli. Çocuklarımıza gençlerimize kültürümüzü geleneklerimizi değerlerimizi tanıtacağız ki bir rüzgarda devrilmesin. Gelenek kökümüz, kültür kökümüz, inanç kökümüz bizleri değil hafif rüzgarlarda, kuvvetli fırtınalarda yere düşürmesin. Yoksa amaç batırık, sıkma şu ya da bu değil, onların tadı değil, gelenek ve göreneklerimize sarılmaktır. Onları canlı tutmak ve yaşatmaktır. Ben Ermenekliler Derneğini tebrik ediyor, birlik ve beraberliğinizin daim olmasını temenni ediyorum” dedi.

Yörüklerin her yerde aynı özellikleri taşıdığını belirten AK Parti İçel Milletvekili Nebi Bozkurt’ta, “Türkiye’nin neresine giderseniz gidin Yörük yaşantı hep aynıdır. Yörük Yörük’tür. Değişmez. Kendine has bir yapısı vardır. Yörük Kastamonu’nu da da aynıdır. Balıkesir’de de aynıdır. Bazlaması, sıkması, yunaklığı, tokuşu aynıdır. Dolayısıyla biz Yörüklerin örf ve adeti değişmez. Misafirperverizdir. İyiliği severiz. Kendimize ait lezzetlerimiz vardır. Bu tür etkinlikler Yörükleri bir birine sımsıkı bağlaması bakımından önemlidir” şeklinde konuştu.

Şölenin amacının Ermenek kültürünü yaşatmak olduğunu ifade eden dernek başkanı Fatih Doğan ise, “Bu gibi etkinliklerin kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi pekiştirmesi ve gelecek nesillere aktarımını kolaylaştırması bakımından çok önemlidir. Kültürlerimizin kaybolmayla karşı karşıya olduğu bu günlerde bu tür etkinliklere önem vermemiz bizler için gerçekten bulunmaz bir nimet. Bu tür etkinlikler Ermenekliler için batırık olur, Malatya’da kayısı olur başka bir yörede kiraz olur. Bunlar sadece adıdır. Amaç insanları etkinliklerde bir araya getirip kardeşlik ve kültür bağlarını pekiştirmek. Her yıl etkinliğimize katılım artıyor. Artık 15. yılımızdayız. Artık Erdemli ile bütünleştik şenliğimize Erdemli’den de katılanlar var Ermeneklilerden de. Katılımlar git gide çoğalıyor” şeklinde konuştu.

Şölende Ermenek Belediye Başkanı Necati Akpınar ve Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan şarkıcılar katılımcılara müzik ve eğlence ziyafeti çekti.
Kaynak: İHA