Suriye'deki Dram Beyaz Perdeye Yansıyacak

-Suriye'deki iç savaşın geride bıraktığı "acılar", masal şehir Mardin'de "8.SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali"yle tüm dünyaya "Mülteci Olma" temasıyla duyurulmaya çalışılacak.

Serüvenine 31 Mayıs'ta başlayacak festivalde 7 Haziran'a kadar Türk ve dünya sinemasından örnekler ve bölge sinemasının kendine has çizgisi bir hafta boyunca Mardin'de buluşacak.

SineMardin Film Festivali Başkanı Münevver Helün Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, film festivallerinin, özellikle SineMardin gibi bölgesel nitelikler taşıyan bir festivalin dokusunu, o coğrafyanın ve toplumun temel dinamikleri üzerine kurduğunu, sanatsal ifade tarzını belirlerken de mutlaka sürecin içinden bir bakış açısı yansıttığını söyledi.

Bu yıl festivalin "Mülteci Olmak" temasıyla yola çıktığını belirten Fırat, "Tema, 2008 yılında 'Başkasının Acısına Bakmak' temasıyla gerçekleştirilen festivalin kavramsal olarak devamı. Mardin'in yakın coğrafyasında çok büyük trajediler yaşanıyor. Sadece 40 kilometre ötede yaşananlar, hayatın akışına doğrudan etki yapıyor. Bu noktada farkındalık oluşturmak istedik" dedi.

SineMardin'in, üçüncüsünden bu yana komşu coğrafyasıyla sinema üzerinden doğrudan iletişim kurmayı hedeflediğine değinen Fırat, bunu başlarda bir deneyim kültürü olarak tanımladıklarını, bu ilişkinin festivale zamanla, daha somut ve sinemayı hayatın içinden aktaran bir bakış açısı kazandırdığına dikkati çekti.

-Sinemasız kentin film festivaliydi-

Mardin'de 30 yıl öncesine kadar 6 sinema salonu bulunduğuna ancak zamanla hepsinin kapandığına işaret eden Fırat, bu ihtiyacın festival fikrini doğurduğunu vurguladı.

İlk festivali "sinemasız kentin film festivali" olarak isimlendirdiklerini hatırlatan Fırat, "Ancak bu tanımlama sadece bir kez kullanılabilirdi, sonraki sene sinema salonumuz olması gerekiyordu. Uzun ve yorucu bir sürecin ardından hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Mardin Belediyesinin desteğiyle bir sinema salonuna kavuştu şehir. Bugün 1 kent sineması, 1 açık hava sineması ve 5 AVM sineması var. Bu noktaya gelinmesinde SineMardin'in payı çok büyük" diye konuştu.

-Kırklar Kilisesi'nin avlusunda gösterim-

Bu yıl festivalde genç sinemaya özel bir yer ayırdıklarını anlatan Fırat, Meksika ve Avusturya sinemalarını konuk edeceklerini bildirdi.

Fırat, ayrıca Irak'tan sürpriz filmlerin olduğunu, yine İran sinemasına bir pencere açıp, Londra'da yaşayan ve üreten Mania Akbari'yi ağırlayacaklarını dile getirdi.

"Tahran'dan Londra"ya filminin de Mardinli sinemaseverlerin karşısına çıkacağını belirten Fırat, şunları söyledi:

"Festivalin açılış filmi, Belçim Bilgin ve Mert Fırat'ın da katılımıyla Kelebeğin Rüyası olacak. Yine Onur Ünlü, Demet Evgar ve Ali Atay 'Sen Aydınlatırsın Geceyi ile festivalde yer alacak. Yönetmen Ali Aydın ve oyuncu Ercan Kesal 'Küf'le, Antalya Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülü alan Erdem Tepegöz 'Zerre'yle, yönetmen Selim Evci ve oyuncu Mediha Didem Türemen 'Rüzgarlar'la seyirciyi selamlayacak. Mardinli genç yönetmenler 'Dom ',geçtiğimiz yıl 14 ödül kazanan Halil Aygün 'Çu ',Yaşar Oktay 'Suriyeli Gelinler' belgeseliyle katılıyor festivale. SineMardin bu yıl toplam 24 uzun, 11 belgesel ve 28 kısa filmden oluşan dopdolu bir program sunacak seyirciye."

Mardin'de bulunan sığınmacılar için bir kilise gösterimi de yapacaklarını anlatan Fırat, İsveç'te yaşayan Süryani yönetmenler Riad Ashmar'ın "Akitu" ve Aziz Said'in "Aşkın Hali" filmlerinin gösteriminin Kırklar Kilisesi'nin avlusunda gerçekleştirileceğini bildirdi.

Festivalin bugüne kadar sinema çevrelerinden hep olumlu geri dönüşler aldığının altını çizen Fırat, şehrin "çok kültürlülük" üzerine kurulmasının bunun temel nedenlerinden olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA