Canatar: ''Yaz Ayları Vajinismus Tedavisi İçin İdeal Dönem''

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Adana Şube Başkanı Uzm. Dr. Taner Canatar, ''Cinsel ilişki denemesi sırasında kadının kasılarak ilişkiye izin vermemesi'' anlamına gelen vajinismusun, ülkemizde her 10 kadından birinin sorunu olduğunu söyledi.

Canatar: ''Yaz Ayları Vajinismus Tedavisi İçin İdeal Dönem''
Canatar, bu sorunun tedavisinde yaz aylarının isabetli bir dönem olacağını bildirdi.
Dr.Canatar, vajinismuslu çiftlerin yanlış inanışlar ve korku yüzünden tedaviye başvurmayı yıllarca geciktirebildiklerini belirerek, '' Bu nedenle bu hastalık kaçınma ve erteleme rahatsızlığı olarak bilinir. Vajinismus, diğer cinsel işlev bozukluklarına bakıldığında yüzde100 tedavi edilebilen belki de tek bozukluktur'' dedi.

VAJİNİSMUSLU KADIN HUZURSUZ VE MUTSUZDUR

Vajinismusun, kadında ve erkekte ciddi anlamda huzursuzluk ve mutsuzluğa neden olduğunu söyleyen CİSED Adana Şube Başkanı Uz. Dr. Taner Canatar, şunları kaydetti:
“Vajinismuslu kadın cinsel ilişkiden korkmaktadır ve kaçınmaktadır, ancak bir yandan da bunu yapamadığı için huzursuzdur. Hiç bir şeyden zevk almaz, depresif bir ruh hali içindedir, kendisini başarısız ve işe yaramaz biri olarak hisseder, eşini mutsuz ettiğini ve ona haksızlık ettiğini düşünür. Erkek ise eşinin onu istemediğini düşünebilir ve çevrelerindeki herkesin başardığı bir şeyi başaramıyor olmak onu da mutsuz eder ve hırçınlaştırır. Çift gerginleşir ve zamanla çiftin arasında başka problemler de çıkabilir. Oysa ki iki taraf da birbirini gerçekten anlar ve destek olursa sorunlar çözülür.''

Toplumumuzda genellikle cinsel bir sorunun varlığını kabul etmenin zor olduğunu da belirten Dr. Canatar; “Çiftin sorunu kabul etmesi zaman alır. Sorunu kabul ettikten sonra bir süre de kendiliğinden çözüleceğini düşünerek beklerler. Ancak bizim önerimiz sorunu fark ettikten sonra vakit kaybedilmeden cinsel terapiye başvurulmasıdır. Çünkü bazen çiftlerin 5, 10, hatta 15 yıl vajinismus sorunu ile yaşayabildiklerini görüyoruz. Oysa ki cinsel terapi ile ortalama 10-12 seansta çözülebilen bir sorun olan vajinismusun tedavisi için yıllarca beklemek çifti yıpratıyor, bu nedenle vakit geçirmeden tedavi başvurulmalıdır” dedi.

YAZ AYLARI VAJİNİSMUS TEDAVİSİ İÇİN İDEAL

Vajinismus tedavisi için yaz aylarının en ideal aylar olduğuna dikkat çeken Dr. Canatar, şöyle devam etti:
“Yazın gelmesiyle birlikte cinsel istekte artış olabilir çünkü güneş ışığı cinsellik için önemlidir, ışık kesildiği zaman mutluluk hormonu olan serotonin seviyesi düşer, insanlar daha mutsuz olurlar. Yaz aylarında insanların kafaları biraz daha rahat, izne çıkma imkanları var, özellikle vajinismuslu çiftler izin dönemlerini tedavi için değerlendirebilirler ve böylece tatilden sonra evlilik ve cinsel hayatlarına yepyeni bir başlangıç yapmış olarak dönebilirler.”
Kaynak: İHA