Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öndeş Açıklaması

Ayşe Yıldız - Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Öndeş, "JCR ve DBRS'nin not artırımları, Japon ve Kanada piyasası da dahil tüm dünyadan Türkiye'ye fon girişlerini hızlandıracak, ülkemizin önünü açacak ve yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini artıracaktır" dedi.

Öndeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fitch ve Moody's'in ardından Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency'nin Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe birden artırarak BB'den BBB-'ye, Kanadalı DBRS'nin Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Türkiye'nin kredi notunun BB'den BB+'ya yükseltmesine gerekçe olarak, 'Türkiye'nin artan ekonomik direncine ve çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemeye dikkat çektiğini' belirten Öndeş, şunları kaydetti:

"Standard&Poor's, 27 Mart 2013 tarihinde Türkiye'nin uzun dönem döviz cinsinden kredi notunu BB'den BB+'ya getirdi ki bu not, sıralamada yatırım yapılabilir seviyesinin bir alt katını göstermektedir. Daha sonra önemli bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's, 17 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmiş oldu."

Prof. Dr. Öndeş, şöyle konuştu:

"Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P, Fitch, Moody's, JCR ve DBRS'nin yaptığı derecelendirmelerde Türkiye'nin kredi notunu artırmaları şunu göstermektedir ki 'Bugün Türkiye yatırımcıya güven veren bir yapıdadır. Yabancı yatırımcı gönül rahatlığıyla parasını Türkiye'de değerlendirebilir.' Özellikle kurumsal yatırımcılar, elinde önemli fon olan sigorta şirketleri bu fonlarını BIST'ta değerlendirebilirler."

-"Yönetimin ustalığı, uluslararası nitelikte tescillenmiştir"-

Tarihte kronik yüksek enflasyonu 30 yılı aşkın bir süre yaşayan, krizlerle boğuşan, halkı fakirleşen Türkiye'nin bugün uluslararası alanda 'yatırım yapılabilir' seviyeye gelmesinde yönetimin ustalık döneminin etkisi olduğunu vurgulayan Öndeş, "Yani ekonomiyi yönetenler ve başında bulunan sayın başbakanın ustalığı, mahareti ve başarısı ülkemize, iş dünyamıza bu reytingi, bu vizyonu, bu skoru getirmiştir" dedi.

Türkiye'de yaşanan yapısal iyileşmeleri ve kamu maliyesinin güçlü yapısının, istikrarlı döviz kurunun not artışında etkili olduğunu vurgulayan Öndeş, şöyle devam etti:

"Kamu borç stokundaki azalma eğilimi, hem ekonomik hem de siyasal olumlu gelişmeler olması, enflasyonun kontrol altında tutulması, döviz rezervinin güçlü olması, cari açığın sürdürülebilir seviyede olmasını ve cari açık finansmanında da bir sıkıntının yaşanmaması, İstanbul'a üçüncü havaalanı ve köprü, nükleer santral, Kanal İstanbul projeleri gibi dünya yatırımcılarının gözünü kamaştıran uluslararası alanda atılan adımla, çözüm sürecinin istikrarla ve gittikçe artan genel kabulü, Türkiye'nin dengeli, sağlıklı, sürdürülebilir bir büyümeyi başarıyla devam ettirmesi, not artırımlarını olumlu yönde etkiliyor."

-"Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşmasında etkili olacak"-

Dünya genelinde ekonomik sorun yaşanırken, Türkiye'de güven ortamının güçlendiğini ve ekonomik büyüme potansiyelini arttığının altını çizen Öndeş, "Bu gelinen nokta, Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşmasında oldukça etkili olacağını düşünüyorum. JCR ve DBRS'nin not artırımları, Japon piyasası, Kanada piyasası da dahil tüm dünyadan Türkiye'ye fon girişlerini hızlandıracak, Türkiye'nin önünü açacak ve yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini artıracağını yakın bir gelecekte görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Olumlu ve iyimser havanın, Türkiye'de işletmelere daha dış kaynak ucuz maliyeti sunacağını ve şirketlerin iş hacimlerini artıracağını vurgulayan Öndeş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çok daha güçlü ve kendine, ülkesine güvenen bir iş adamı edasıyla, yatırımcılarımız daha iyi iş bağlantıları kurabileceklerdir. Bu durumun işletmelerimize sunacağı kolaylıkların yanı sıra elbette ki iş dünyasında yaşanan rekabette bir azalma olmayacak, tam tersi daha ileri rekabet havası doğabilecektir. İş dünyasının dikkati elden bırakmadan güven içinde fakat daha basiretli şekilde yoluna devam etmesi gerekir. Gelinen noktada Türkiye'nin, ekonomi yönetiminde gerçekçi olduğunu, kararlı ve tutarlı politikalar uyguladığını, Türkiye ekonomisinin temellerinin daha sağlam hale geldiğini, yatırımcılara güven verdiğini söyleyebiliriz. Türkiye, ekonomik performansla artık dünya sıralamasında ilerliyor."

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA