İkby'deki Medya Organlarını Ziyaret Eden Aa Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk, Kürtçe Yayın Projesi Anlattı

Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayın projesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki medya organlarından yoğun ilgi görüyor. Bölgedeki medya yöneticilerine AA'nın çalışmalarını anlatan AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Biz Kürtçe yayın yaparak kardeşlerimizle doğrudan iletişim kurmak istiyoruz" dedi.

Dün IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'yi ziyaret ederek AA'nın Kürtçe yayın projesi hakkında bilgi veren Öztürk, bugün Erbil ve Süleymaniye'deki medya kuruluşları ve siyasi parti temsilcileriyle görüşmeyi sürdürdü.

Öztürk, bünyesinde 4 uydu televizyonu, 2 günlük gazete ve 14 radyo kanalı barındıran PUK Medya'nın yanı sıra Rudaw, Spede TV, Payam TV, Kürdistan TV, Gele Kürdistan ve KNN TV yöneticileriyle bir araya gelerek, beklenti ve önerileri aldı.

AA'yı bir süredir uluslararası ajans haline getirmek için çeşitli projeler yürüttüklerini belirten Öztürk, Kürtçe yayın projesinin de bu çalışmaların önemli adımlarından olduğunu söyledi.

Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projeyi yakından takip ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz bir soru sorarak yola çıkıyoruz; Sayın Barzani ve Talabani bir açıklama yaptığında açıklamayı başka dillere hangi ajanslar servis ediyor- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını bölge medyasına kim doğru şekilde aktarıyor- Görüyoruz ki yabancı ajanslar bu haberleri iletiyor. Açıklamalar çok faklı aktarılabiliyor. Sayın Neçirvan Barzani bu konuda yaşadığı sıkıntıları ziyaretimizde bizimle paylaştı. Biz Kürtçe yayın yaparak kardeşlerimizle doğrudan iletişim kurmak istiyoruz. Bu proje bu amaçla hayata geçiyor."

-AA Haber Akademisi'ne yoğun talep-

Ziyaretlerde AA Haber Akademisi hakkında da bilgi veren Öztürk, bölge medyasının yoğun talebiyle karşılaştı. Öztürk'ün, bölgedeki gazetecilere yönelik eğitim programı düzenleyebileceklerine ilişkin sözleri büyük memnuniyet gördü.

AA Genel Müdürü Öztürk, bölge medyası tarafından yakından takip edilen Arapça haberleri, bir süreliğine ücretsiz olarak sunabileceklerini söyledi.

-"Hepimiz aynı imparatorluğun çocuklarıyız"-

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Basın Sözcüsü ve PUK Medya Yöneticisi Azad Cindiyani, AA'nın Kürtçe'nin iki lehçesinde haber servisi kurmasını çok anlamlı bulduklarını belirterek, bu projenin bölge medyasına büyük bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Öztürk'ün anlatımlarının kendilerini heyecanlandırdığını vurgulayan Cindiyani, "Hepimiz aynı imparatorluğun çocuklarıyız. Ajansın Kürtçe haber servisi Türk ve Kürt halkı arasında kardeşlik köprüsü görevi yapacaktır" diye konuştu.

Cindiyani, Öztürk'ün sorusu üzerine Talabani'nin sağlık durumunun iyi olduğunu ve daha da iyiye gittiğini kaydetti.

-"İki lehçe için iki kere teşekkür ediyoruz"-

Kürdistan Nu TV Genel Yayın Yönetmeni Satran Abdullah da görüşmede, AA'nın iki lehçede Arapça ve Latince yayın yapacak olması konusunda "Sizleri iki defa kutluyor ve iki kere teşekkür ediyoruz" dedi.

KNN TV Genel Yayın Yönetmeni Xuşyar Abdullah ise "AA büyük bir ajans. Köklü bir tarihi geçmişe ve büyük bir tecrübeye sahip. Yayınlarınız buradaki medyaya katkı sağlayacak" diye konuştu.

SPEDA TV Genel Yayın Yönetmeni Aso Hamit ve Peyam TV Genel Yayın Yönetmeni Faruk Ali, Türkiye gibi Müslüman bir ülkenin güçlü ajansının, bölgelerinde merkez ofis kurarak hem Kurmanci hem de Sorani lehçelerinde yayın yapacak olmasını çok olumlu bulduklarını dile getirdi.

AA'nın Kürtçe haber servisi kurmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Rudaw'ın üst düzey yöneticisi Ako Muhammed de şunları ifade etti:

"Türkiye'de atılan demokratik adımlar ve çözüm süreci birçok şeyi değiştirdi. Başbakan Erdoğan, Kürt sokağında en sevilen siyasetçi. Barış dili iki halkı birbirine daha fazla yaklaştırdı. AA bu süreçte önemli bir rol oynayacak. Sizleri burada görmekten son derece memnun olacağız."

Kürdistan TV Genel Yayın Yönetmeni Karvan Akrai ise Kürtçe yayının önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Erdoğan çok cesur bir lider. Türkiye'nin tüm milletlerle birlik ve beraberlikle yoluna devam edeceğine inanmış bir siyasetçi. Bu politikasının yansımalarını görüyoruz. Anadolu Ajansı da bu çerçevede takdire şayan bir karar almış. Bu yapıcı adımlarınızı bölgenin geleceği açısında çok olumlu buluyoruz" dedi.

Gali Kürdistan Genel Yayın Yönetmeni Levend Nevzad da AA'nın tecrübe ve birikimlerinin kendilerine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Muhabir: Osman Kurt

Yayıncı: Ogün Duru
Kaynak: AA