CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi'nin Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin aklında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mahsus bir başkanlık sisteminin bulunduğunu ileri sürerek, "Bu başkanlık sisteminin hiçbir ülkede örneği yoktur. Sayın Erdoğan'ı eğer olursa ölene kadar başkan yapmak isteyen bir anlayış var" dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, TBMM Anayasa Komisyonu'nun çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti'nin tutumunu eleştiren Hamzaçebi, "Adalet ve Kalkınma Partisi Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a göre tasarlanmış bir başkanlık sistemi ısrarıyla bu çalışmaları kilitlemiş bulunuyor" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın, 2014'te anayasa referandumu dahil üç sandık sözünü hatırlatan Hamzaçebi, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki uzlaşma arayışından kaçışı ifade eden bir anlayışı göstermektedir. AKP'nin aklında Sayın Başbakan'a mahsus bir başkanlık sistemi modeli vardır. Bu başkanlık sisteminin hiçbir ülkede hiçbir örneği yoktur. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı eğer olur ise ölene kadar başkan yapmak isteyen bir anlayış vardır'' diye konuştu.

Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın anayasa projesinin, gerçekte AK Parti ve hükümetin, BDP ve PKK'ya vermiş olduğu sözlerin ertelenmesi anlamını taşıdığını öne sürerek, "Yani beni önce cumhurbaşkanı seçin daha sonra da size vermiş olduğum sözleri söz konusu referanduma sunulacak olan anayasa değişikliği paketinde değerlendirelim, gerçekleştirelim önerisidir. Özgürlükçü bir anayasa için AKP başkanlık sistemi ısrarını bugünden geri çekmelidir'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, alkole ilişkin düzenlemeleri de içeren bir teklif görüşüleceğini belirten Hamzaçebi, "Torba Yasa teklifi içerisinde alkol bağımlılığı ile mücadele adı altında birçok düzenleme yer almaktadır. Alkollü içkiler hiçbir ülkede özendirilmez. Alkollü içki tüketimini teşvik edecek hiçbir düzenleme yapılamaz. Ama hiç kimse faşizmi ve otoriter rejimi de savunamaz" ifadelerini kullandı.

Görüşülecek teklifin, bireyin özel hayatına müdahale etme, onun yaşamını biçimlendirme gibi bir anlayışı yansıttığını ileri süren Hamzaçebi, "AKP, başkanlık sistemi olmasa dahi tek adam yönetiminin güçlü bir başbakanın nelere kadir olduğunun örneklerini vermektedir" dedi.

-"Abdülhamit daha özgürlükçüydü"-

Hamzaçebi, Türkiye'de şu an fiilen otoriter rejime doğru bir gidiş olduğunu da savunarak, şöyle devam etti:

"Bu anlayış alkolle mücadele adı altında bir başka şey yapmak istiyor. Elbette alkollü içkilerin tüketimi özendirilmeyecektir. Teklifin buna yönelik hükümleri olumludur. Ama alkolizm ile mücadele adı altında bireyin, insanın yaşamına müdahale eden, onun yaşam alanını gasp eden düzenlemeler de vardır bu teklifte.

Bir üniversite kampüsünde yer alan bir restoranda bundan sonra hiçbir akademisyen, onların misafirleri, dışarıdan gelen sivil insanlar oturup bir kutu bira içemeyecektir. Bu doğrudan insanımızın yaşam alanına müdahale amacını taşımaktadır. Bütün ruhsatlar ileride AKP tarafından verilecektir. Tek adam hangi restoranların içkili olacağına nerelerde içkili lokanta açılacağına veya açılmayacağına karar verecektir. Teklif bunu getiriyor. Tarihimizde özgürlük karşıtı bir padişah olarak tanımlanan 2. Abdülhamit, dahi çok daha özgürlükçüydü.

Bu teklif, insanımızın yaşam alanına müdahale eden, toplumu dönüştürmeyi amaçlayan bir hedefi içinde barındırmaktadır."

-"CHP'nin desteğini almaz"-

Hamzaçebi daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda teröristlere milletvekili olma yolu açıldığına ilişkin anlaşıldığına dair haberler var, ne diyorsunuz-" şeklindeki soruya Hamzaçebi, "Teröristlerin milletvekili olması diye bir düzenleme CHP'nin desteğini alamaz. Ama unutmayalım ki bugün Silivri'de yargılanmakta olan milletvekillerimiz de terörist suçlamasıyla yargılanmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak lazım" karşılığını verdi.

Gazetecinin, "Karayılan örneği veriliyor" demesi üzerine de Hamzaçebi, "Bunlar doğru örnekler değil. Bunlar olmayacak örneklerdir" dedi.

Hamzaçebi, "Hakan Şükür maddesine ne diyorsunuz-" sorusuna "O düzenleme Uzlaşma Komisyonu'nun ele aldığı bir konu, demek ki öyle bir mutabakat sağlanmış. 4 parti üzerinde mutabakat sağlamışsa o düzenlemede sorun yok demektir" karşılığını verdi.

Sürücülerin direksiyonda sigara içmesini yasaklayan düzenlemeye ilişkin fikrinin sorulması üzerine de Akif Hamzaçebi, vatandaşın kendi otomobilinde sigara içmesine müdahale edilmesini yanlış bulduğunu söyledi.

Hamzaçebi, "Bu insanın kendi özel alanıdır" dedi.

"Hayri Kozakçıoğlu'nun intihar ettiği ifade ediliyor, ne düşünüyorsunuz-" sorusu üzerine de Hamzaçebi,"Allah rahmet eylesin. Allah ailesine sabır versin. Bir yorum yapamayacağım çünkü haber çok yeni. Bir insanın intihar etmesi son derece üzücü bir olaydır, üzüldüm" diye konuştu.

-Kadir İnanır'ın sözleri-

Hamzaçebi, Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan sanatçı Kadir İnanır'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu dava edeceğine yönelik sözlerinin bulunduğunu dile getiren gazeteciye, "Ben Sayın Kadir İnanır'ın, Sayın Kılıçdaroğlu'nu dava edeceğim gibi anlamadım o haberi" karşılığını verdi.

Gazetecinin, Kadir İnanır'ın "Kendisiyle görüşmeyeceğim'' dediğini belirtmesi üzerine de Hamzaçebi, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Kadir İnanır'dan bir görüşme talebinde bulundu da kendisi görüşmeyecekse bir şey diyemem. Ama öyle bir talep yok bir kere. Ben Sayın Kadir İnanır'ı severim, beğenirim. Çok iyi bir aktördür. Kişisel dostluğum da vardır. Kadir İnanır inandığı şeyi yapar. O kimsenin sözcüsü değildir. Kadir Bey inandığını yapmaktadır. Kendine göre bir doğru bulmuştur. O yolu o yöntemi doğru olarak görmüştür. Sayın Kadir İnanır'ın tercihlerine, faaliyetlerine, görüşlerine saygı göstermek gerekir. Ben saygı gösteriyorum."

Muhabir: Kudret Topçu

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA