1988'de "işkence" Yaptığı İddia Edilen 5 Sanığın Yargılanmasına Devam Edildi

Bursa'da, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından tutuklanan bir öğretmene, 1988'de cezaevinde "işkence" yaptığı ileri sürülen 5 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bursa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "işkence" suçundan 12 yıla kadar hapsi istenen 5 tutuksuz sanıktan Ş.Ü. ve davacı Sait Özdemir hazır bulundu. Diğer sanıklar, dönemin Bursa Özel Tip Cezaevi İkinci Müdürü N.B. ile cezaevi yöneticileri R.Ç, Z.B. ve G.Y. ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme heyetinin tanık sıfatıyla dinlediği eski hükümlü Temel Koç, Dev-Sol davası nedeniyle Erzurum'da yargılanıp ceza aldıktan sonra 1988'in haziran ayında bir grup arkadaşıyla Bursa'daki cezaevine sevk edildiğini söyledi.

Koğuşlarda arama yapılacağı zaman mahkumların havalandırmaya çıkarıldığını belirten Koç, şöyle konuştu:

"Koğuşların araması ne kadar sürerse mahkumları havalandırmada o kadar saat bekletiyorlardı. Aramalar bazen 1-2 saat bazen de akşama kadar sürüyordu. O an üzerimizde ne varsa o halde dışarıya çıkardık. Ağustos ayında güneşin altında, sıcak havada bizi bekletirlerdi. Kaldığımız koğuş, havalandırmayı direkt görüyordu. Diğer koğuşta kalan Sait Özdemir'in de sıcak havada don ve atletle bekletildiğini birkaç kez gördüm. 30 Eylül'de tünel arama bahanesiyle bizi koridora çıkardılar. Bu sırada mahkumlar hücrelere kapatıldı. O sırada Sait Özdemir'in, sanık Ş.Ü. tarafından darbedilerek hücreye kapatıldığını hatırlıyorum."

Revirde infaz koruma memuru olarak görev yapan Nurettin V. ve Turgut E. ise sistemli bir işkence yapılmadığını savundu.

Bir tünel bulunduğunu ve bu yüzden koğuşlarda zaman zaman aramalar yapıldığını anlatan Nurettin V. ve Turgut E, bazı mahkumlar arama sırasında gardiyanlara direnince arbede çıktığını ve iki tarafta da yaralananlar olduğunu dile getirdi.

Ş.Ü, Koç'un da aralarında bulunduğu 12 kişinin, tünel kazma olayına karıştığını iddia ederek, o döneme ait bir gazetede yer alan haber kupürünü gösterdi.

Mahkeme heyeti, olayla ilgili görüşlerine başvurulmasına karar verilen ve dönemin SHP Milletvekili Hikmet Çetin'in de aralarında bulunduğu 3 kişinin ifadelerinin, talimatla alınması amacıyla duruşmayı erteledi.

Muhabir: Cem Şan

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA