Dünya Doberman Şampiyonasında Türkiye'yi 'Mate' Temsil Edecek

Köpek eğitim uzmanı Savaş Keskin, doberman cinsi köpeği ile Türkiye’yi İtalya’da birincisi düzenlenecek olan Dünya Doberman Şampiyonası’nda temsil edecek.

Dünya Doberman Şampiyonasında Türkiye'yi 'Mate' Temsil Edecek
Antalya’da yaşayan köpek eğitim uzmanı Savaş Keskin, 2010 yılında internette fotoğrafını gördüğü Macaristan menşeli 2.5 aylık doberman cinsi köpeği satın aldı. Köpeği Antalya’ya getiren Keskin, hedefindeki Dünya Şampiyonluğu için eğitmeye başladı.

Şampiyonada derece elde etmek için çalışan Keskin, köpeğine daha iyi bir eğitim verebilmek için aldığı bir arsayı eğitim alanına çevirdi. Evini de buraya taşıyan Keskin, doberman cinsi köpeğini her gün yaklaşık 1 saat eğitmeye devam etti. ‘Mate’ ismini verdiği doberman cinsi köpeğini bu yıl 24-26 Mayıs tarihleri arasında İtalya’da düzenlenecek olan Dünya Doberman Şampiyonası’na hazırladı. Keskin, köpeğinin şampiyonanın en genç köpeği olduğunu belirtti.

TÜRKİYE İLK KEZ TEMSİL EDİLECEK
Türkiye’yi bu şampiyonada ilk kez Mate’nin temsil edeceğini kaydeden Keskin, şöyle konuştu: “Yurt dışından gelen gözlemciler önünde düzenlenen elemeleri Mate, birer birer geçti. Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazandık. Bu şampiyona 18 yıldır düzenleniyor. Bugüne kadar Türkiye’den bir doberman, şampiyonaya katılmaya hak kazanamamış. Doberman Dünya Şampiyonası’na katılıyoruz. Hedefimiz ilk üçe girebilmektir.”

11 YARIŞMA KAZANDI
Keskin, Mate’in bir yıl içinde 11 yarışmayı geçerek Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandığını ifade ederek şunları söyledi: “Mate şampiyonada yarışacak en genç köpek olacak. Rakiplerimiz en verimli ve başarılı çağları olan 5 ve 6 yaşlarındaki köpekler olacak. En genç yarışmacı olarak Mate’nin performansı sabırsızlıkla bekleniyor. Mate, yorulduğu ve sıkıldığı zaman eğitimi bırakıyorum. Moralim bozuk olduğu zaman çalışma yapmıyoruz. Çünkü Mate benim mutsuz olduğumu anlıyor ve eğitime konsantre olmuyor. Tam tersi Mate, hasta yine çalışmıyoruz”

ŞAMPİYONA İÇERİĞİ
Şampiyonaya bu yıl 60 ülkenin katılacağını kaydeden Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bir eğitim yarışmasıdır. İz takibi ile belirli parkurun içinde bulması gereken eşyalar var. Bulduğu zaman işaretleyip sahibini beklemesi gerekiyor. İkinci kısım itaat ve engel atlama. Yine belirli bir parkurun içinde yapması gereken hareketler var. Engel atlama var. Son kısım koruma kısmı. Belirli bir platform üzerinde koruma fazını gerçekleştirmesi gerekiyor. Üç fazdan 100’er puandan toplam 300 puan alan şampiyon olacak. Zor bir yarışma. Hazırlıklarımızı tamamladık”

TEKLİFLER GELİYOR
Mate’in spor köpeği olduğunu ama kendisine yarışmalardan da teklif geldiğini hatırlatan Keskin, sözlerine şöyle devam etti: “Benim amacım ilk önce Mate ile Dünya Şampiyonluğu kazanmak. Hedeflerimizi gerçekleştirelim, sonrasına bakacağız. Mate’in şov yeteneği var. Eğer şov amaçlı çalıştırırsam hiçbir zaman şampiyonayı kazanamayız”
Mate'in tehlikeli köpek olmadığına dikkati çeken Keskin, şunları söyledi: “Köpeği nasıl yetiştirir nasıl yönlendirirseniz o şekilde meyleder. Doberman cinsi filmlerde kötü karakterlerde rol aldığı için kötü biliniyor. Ama Mate, 1.5 yaşındaki oğlumun en iyi arkadaşı. Kötü ırk yoktur. Kötü sahip vardır.”

BİRLİKTE OYNUYORLAR
Köpeği, eğitmeninin 1.5 yaşındaki oğlu Tuğrap yalnız bırakmıyor. Küçük Tuğrap, bir yıldır Mate’nin yanından ayrılmıyor. Günün büyük bölümünü köpekle birlikte geçiren çocuğu görenler şaşırıyor. Mate’yi görünce yürüyerek yanına giden Tuğrap, eliyle köpeğin başını okşayıp çevresine gülücükler saçıyor. Mate ise Tuğrap'ın yüzünü yalayarak sevgisini gösteriyor. İkilinin en sevdiği oyunlardan birisi Mate’nin Tuğrap’ı sırtında taşıması. Yaklaşık 42 kilo ağırlığında 70 santim boyundaki dobermana babasının desteğiyle at gibi binen Tuğrap'ın bu oyundan keyif aldığı görüldü.

Mate'in kazandığı kupaları ile poz vermesi dikkatleri çekti.
Kaynak: İHA