Alkollü İçkilerin Reklamı ve Tüketicilere Yönelik Tanıtımı Yapılamayacak

Alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklife göre, alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak.

Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak.

Alkollü içki satış belgesi olan lokanta, restoran, bar ve gece kulüplerinde servis amaçlı ürünlerde marka, amblem ve logo taşıyan materyaller kullanılabilecek.

Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon dağıtamayacak.

18 yaşını doldurmayanlara alkollü içki satılması veya sunulması yasak olacak.

18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek.

Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak, her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyecek. Bu ürünler telefon, televizyon veya internet ortamında tüketicilere satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek.

Alkollü içkiler, sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.

Alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satışa sunulamayacak.

Türkiye-de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.

Uyarı mesajları resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek. Uyarı mesajlarını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak.

Alkollü ve alkolsüz içkilerle ilgili marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü isim, logo, amblem ve işaret kullanılamayacak.

İçeriğinde alkol kalmış içeceklerin ambalajları üzerine içerdiği alkol miktarı, alkol tamamen alınmış ise alkolün tamamen alındığı hususu tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak.

Otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.

Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.

Teklif, bu fıkralara aykırı hareket edenlere 500 bin TL'ye kadar çeşitli kademelerde idari para cezası öngörüyor.

-Satış belgesi alma-

Tütün mamulü, etil alkol, metil alkol ve alkollü içki satmak isteyenlerin, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan satış belgesi almaları zorunlu olacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan satış belgesi almak isteyenler, öncelikle belediye veya il özel idaresinden işyeri açma ruhsatı ya da Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm belgesi almaya mecbur olacak.

Belediye veya il özel idaresi, ruhsat vermeden önce, yetkili kolluk kuvvetinin görüşünü alacak.

Bu kanun kapsamına giren ürünlerin toptan, perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklığın bulunması zorunlu olacak.

Belediye veya İl Özel İdaresi belge verirken yüz metre şartını izin tarihi itibariyle gözetecek. Yüz metre şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmayacak.

Daha önce satış belgesi almış işletmeler için de bu kural uygulanmayacak.

Ürünler, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından çıkarılacak ikincil düzenlemelerin Resmi Gazete'de yayımından itibaren on ay içerisinde, düzenleme hükümlerine uygun hale getirilecek.

-Tartışma-

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin görüşmeleri sırasında, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile bir tartışma yaşadıklarını aktardı.

Bu tartışmanın nedeninin, Tanal'ın, komisyonda ayran dağıtılırken "bu ayran gibi bunların sütü de bozuk" ifadesi olduğunu belirten Bilgiç, "Tazminat ve hakaret davası açılacaktır" dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan da böyle bir açıklama yapmışsa TBMM Başkanlığı'na gereğinin yapılması için başvuru yapacağını söyledi.

Elvan, "Bir milletvekilinin bu kadar alçalması mümkün değil. Ben kendime böyle bir şey söylettirmem" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "Bu Meclis'te kimsenin sütü bozuk değil. Kişilere yönelik söylenmişse özür diliyorum" dedi.

Aslanoğlu, "Viski, rakı, hepsini yasaklayalım. Sizin istediğiniz bu. Siz söyleyemiyorsunuz ben söyleyeyim" ifadesini kullandı.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA